Járvány

2020.03.28. 07:00

Kijárási korlátozás: mit szabad és mit nem?

Kijárási korlátozást vezetett be a kormány egész Magyarország területére – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. A miniszterelnök azóta a Facebook-oldalára ki is tette az erről szóló rendeletet, a legfontosabb tudnivalókból szemezgetünk.

Nyíregyháza, 2020. március 14. Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. A gyógyszertárakban egy idõben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kormányrendelet szerint mindenki köteles a más emberekkel való szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, a másik embertől lehetőleg 1,5 méter távolságot tartani, ezt a rendelkezést a tömegközlekedési eszközökön is alkalmazni kell. Bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, ott csak a foglalkoztatottak tartózkodhatnak, kivételt képez ez alól az elvitelre készült ételek kiadása és házhoz szállítása.

Az emberek a lakásukat csak alapos indokkal hagyhatják el a rendelet hatálya alatt, tehát szombattól április 11-ig.

Ilyen alapos indok például a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettségek, a mezőgazdasági, gazdasági, erdészeti tevékenység, és az ezek elvégzéséhez szükséges eszközök beszerzése. Napközben kiskorú gyermekeinket is kísérhetjük, de természetesen elmehetünk orvoshoz, illetve igénybe vehetjük a testi-lelki egészségünkhöz szükséges szolgáltatásokat, például fizikoterápiás kezeléseket vagy járhatunk gyógytornászhoz is.

https://www.facebook.com/kormanyzat/photos/a.134933189912743/3637645149641512/?type=3&theater

Egyénileg végezhetünk sport- és szabadidős tevékenységet is, mint ahogyan az esküvő vagy a temetés sem marad el ebben az esetben sem. A rendeletben felsorolt üzletekben vásárolhatunk, és szükséges esetekben a hivatali ügyeket is intézhetjük, illetve a postára is mehetünk. Ugyanilyen alapos indok lehet a lakóhely elhagyására, ha szülői jogainkat, kötelességeinket teljesítjük, hitéleti tevékenységet végzünk, vagy segítséget nyújtunk az arra rászorulóknak.

A 65 év feletti polgártársaink csak reggel 9 és 12 óra között tartózkodhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, viszont ekkor ezekbe az üzletekbe a foglalkoztatottak kivételével más nem is léphet be.

A rendeletben foglaltak betartását a rendőrség ellenőrzi, az abban foglaltakat megszegők szabálysértést követnek el, a bírság legkisebb összege ötezer, legmagasabb pedig ötszázezer forint lehet.

A rendelet pontos szövege itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában