Hableány

2019.08.24. 14:21

Kiderült, mi lehet a Hableány roncsának a sorsa

Hajógyári raktárban várakozik sorsára a Hableány, a hajó, amelynek utolsó tragikus útján 28 ember veszett a Dunába a Margit-sziget mellett. Egy elzárt részen helyezték el, és őrök vigyáznak rá. A szétroncsolódott vízi jármű ugyanis bűnjel a Jurij C. ellen indított eljárásban: mintegy 100 oldalas szakértői jelentés foglalkozik azzal, hogy a jelenlegi állapotából, sérüléseiből következtessen a baleset körülményeire.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Még mindig nem teljesen egyértelmű, hogyan ütközött a sétahajó a Viking Sygin szállodahajóval május 29-én este. A Hableány áldozatul esett magyar kapitánya már nem tudja elmondani a történteket, a másik kapitány, Jurij C. pedig azt vallotta: nem érzi felelősnek magát. A rendőrség ellene indított büntetőeljárást halálos tömegszerencsétlenség okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt. Egy ideig letartóztatásban volt, majd óvadék ellenében kiengedték, végül a második meggyanúsításnál ismét őrizetbe vették, és újra elrendelték a letartóztatását – emlékeztet cikkében a Ripost.

Fél méter iszap állt a hajótörzsben

A Hableány a baleset után még két hétig feküdt a Duna mélyén. A vízállás olyan magas volt, hogy nem lehetett kiemelni. Végül június 11-én hozták felszínre a Magyarországon található legnagyobb vízi daru, a Clark Ádám segítségével.

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából szivattyúzzák ki a vizet, miután a Clark Ádám úszódaru félig kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A hajótestben ekkor már fél méter magasan állt az iszap, és négy holttest is volt még benne. L. László kapitányt a kormányállás mögött találták meg, egy 6 éves koreai kislányt nagymamájával összeölelkezve pedig az alsó teremben.

A keresőkutya jelzett, így újra átvizsgálták

„A kiemelés után a hajót Csepelre, a Szabadkikötőbe vitték, ahol a hatósági szemlét tartották. A Hableány végig az uszályon állt, olyan volt, mintha a parton vizsgálták volna – árulta el Sógor Zsolt, a hajó tulajdonosa, a Panoráma Deck jogi képviselője. – Két napig tartott, amíg mindent részletesen megnéztek. Kivették belőle a veszélyes anyagokat, például az üzemanyagot és az akkumulátorokat. A tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, és a hajó alján összegyűlt iszapot is kiszedték.”

Speciálisan kiképzett személykereső kutya segítségével keresik a Hableány turistahajó május 29-én történt balesetének áldozatait Dunaújváros térségében 2019. június 7-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A vizsgálat elején az egyik keresőkutya bejelzett, és az ott lévők azt hitték, találnak még áldozatot az iszap alatt. Átlapátolták a hajó egyik oldaláról a másikra, de nem leltek semmit: úgy tűnik, az eb egy korábban kiemelt áldozat nyomát érezte.

A Szigetcsúcsra tervezik a Hableány-emlékművet

A vizsgálat után a hajót a Népszigetre, az Újpesti Hajójavítóba vitték, itt is lesz egészen a jogerős ítéletig. A tárolás költségei tetemesek: naponta 20 ezer forintot kérnek érte, a végösszeg egészen biztosan meghaladja majd a 10 millió forintot. Ezt jelenleg a magyar állam fizeti ki, de az eljárás befejezése után hozzáadódik a bűnügyi költséghez, amelyet, ha megállapítják Jurij C. bűnösségét, neki kell kifizetnie.

A Botond nevű tolóhajó és a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát szállító uszály az Újpesti-öbölben 2019. június 13-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Csodával határos módon a Hableány orr-része, egészen a harangig, teljesen épen maradt. A tulajdonos cég, a Panoráma Deck Kft. úgy tervezi, hogy amint visszakapják a hajót, leválasztják róla az orrát, és emlékművet készítenek belőle, amelyet a Margit-sziget csúcsánál állítanának ki. Az emlékmű része lesz a harang is. Orbán Viktor kormányfő is említette egy rádióinterjújában, hogy mindenképpen emlékművet kapnak az áldozatok, ennek lehet majd a része a Hableány roncsa.

Addig is a Margit-híd pesti hídfőjénél, a rakparton emlékeznek táblák, feliratok, virágok az áldozatokra – köztük egy plüssmacis emlékhely, ahol, mint a Ripost korábban kiderítette, egy idős asszony ápolgatja, fésülgeti nap mint nap az elhunyt koreai kislány előtt tisztelgő játékállatkákat.

Borítókép: A Hableány orr-része a kiemelés után a haranggal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában