Ország-világ

2020.10.07. 23:24

Kelemen Hunor: nem az RMDSZ-en fog múlni, lesz-e magyar összefogás

A jelöltállítással kapcsolatos végső döntést az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembevételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a 2016-os parlamenti választáson is megteremtette a magyar összefogást, ez most sem rajta fog múlni – jelentette ki Kelemen Hunor szerdán Bukarestben, miután a szövetség iktatta a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírásokat a központi választási bizottságnál (BEC).

Az RMDSZ elnöke azt mondta: fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatait, a jelöltállítással kapcsolatos végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembevételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.

Kelemen Hunor arra reagált, hogy pénteken az Erdélyi Magyar Szövetségbe (EMSZ) tömörült két kisebb párt, az MPP és az EMNP elnöke együttműködést ajánlott az RMDSZ-nek a közelgő parlamenti választásokra.

Négy évvel korábban az MPP két politikusa jutott képviselői mandátumhoz az RMDSZ jelöltlistáján a két politikai alakulat közti megállapodás alapján.

Az RMDSZ elnöke leszögezte: az EMSZ jogi entitásként még nem létezik, ezért külön-külön hívta tárgyalni az MPP-t és EMNP-t, de ők úgy döntöttek, hogy együtt jönnek. Hozzátette: az induláshoz szükséges feltételek megteremtéséhez – az aláírások összegyűjtéséhez – az RMDSZ nem kapott segítséget sem az MPP-től, sem az EMNP-től.

„Dolgoztunk helyettük is, meghallgatjuk az igényeiket és eldöntjük, hogy hogyan tudunk továbblépni” – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ több mint 150 ezer aláírást iktatott a BEC-nél, így Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket a december 6-i parlamenti választáson.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy rekordidő alatt, néhány nap alatt összegyűljenek a szükséges aláírások. A magyar emberek szerinte ezzel egyértelművé tették: fontosnak tartják, hogy legyen – a közösség védelmét, intézményei megerősítését és az ország modernizációját szolgáló – magyar képviselet a bukaresti parlamentben.

Idén a választói névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár legalább fél százaléka, vagyis 95 ezer választó támogató aláírása szükséges ahhoz, hogy egy párt vagy kisebbségi szervezet országos jelöltlistát állíthasson.

Az RMDSZ szerda este a külföldi választókerületben induló jelöltjeinek névjegyzékét is iktatja a BEC-nél. A külföldi jelöltlistákat azért kell korábban leadni, hogy a külföldön élő román állampolgároknak időt biztosítsanak a levélben történő szavazásra. A hazai képviselő- és szenátorjelöltek névsorát október 22-ig kell benyújtani a megyei választási bizottságokhoz.

Románia 2016-ban visszatért a szavazatarányos, megyei pártlistás választási rendszerhez, amelyben azok a – szórványban vagy külföldön összegyűlt – töredékszavazatok sem vesznek el, amelyek nem gyümölcsöznek helyben mandátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában