feszültség

2020.12.21. 14:41

Katonákat vezényelt a Közép-afrikai Köztársaságba Oroszország és Ruanda

Az országban december 27-én elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Katonákat vezényelt hétfőn Oroszország és Ruanda a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, Banguiba azt követően, hogy három nappal ezelőtt fegyveres csoportok támadást indítottak, amit a helyi kormány államcsínykísérletnek minősített.

Az országban december 27-én elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Maxime Kazagui kormányszóvivő elmondta, hogy Oroszország több száz katonát és nehézfegyvereket küldött egy kétoldalú együttműködési megállapodás alapján az országba. Ruanda, amelynek egységei is jelen vannak az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójában (MINUSCA), ugyancsak katonák százait irányította a térségbe.

Ez utóbbi erők már megérkeztek és felvették a harcot – tette hozzá a szóvivő, aki nem szolgált részletekkel az újonnan vezényelt csapatok pontos létszámáról.

A ruandai kormány egy kétoldalú védelmi megállapodás részeként vetett be védelmi erőket a Közép-afrikai Köztársaságban.

Telepítésük válasz arra, hogy a François Bozizé volt elnök által támogatott lázadók rájuk támadtak.

A MINUSCA már korábban is vezényelt egységeket Banguiba, hogy elűzzék a főváros közelében utakat és városokat elfoglaló fegyveres lázadókat, akik a választások megzavarásával fenyegetnek. A feszültség azóta nőtt meg a választások küszöbén, hogy az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Francois Bozizé volt elnök jelöltségét.

Bozizét 2013-ban muzulmán lázadók űzték el a hatalomból, ami a keresztény milíciák válaszcsapását váltotta ki, és az országot polgárháborúba taszította.

Az ENSZ-misszió közlése szerint az elmúlt hetekben a lázadók tucatnyi támadást hajtottak végre választási kampányrendezvények ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában