nemzeti alaptanterv

2020.02.03. 11:34

Kásler: a módosított Nat biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre

A jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe.

Budapest, 2020. január 31. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervrõl az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 31-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: Mti

Fotó: Bruzák Noémi

A módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) ismeretanyaga mindenki számára elsajátítható és elsajátítandó, biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén – közölte az emberi erőforrások minisztere hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós azt mondta, hogy a módosításra azért volt szükség, mert a jelenleg hatályban lévő Nat néhány része elavult.

A módosításnak köszönhetően a jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe, az életkoruknak megfelelő tartalommal rendelkező tantárgyakat pedig a legkorszerűbb módszerekkel tanulhatják – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: a módosított Nat az 1., az 5. és a 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe. A Nemzeti Alaptantervvel párhuzamosan állították össze a kerettanterveket is, és a tankönyvek átírása is folyamatban van, a módosított Nat bevezetésével időarányosan történik.

A miniszter kiemelte, hogy a módosítás révén csökken a tanulók maximális heti óraszáma: az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amelyből 22 kötelező. Jelezte, hogy a maximumban már benne van a heti öt testnevelésóra is. A 11-12. évfolyamon a maximális óraszám 34 óra lesz, ebből a 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra kötelező, négy kötelezően választható, négy-öt pedig választható tárgy – ismertette.

Kásler Miklós a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a módosított Nemzeti Alaptanterv alapján lehetőség lesz a kémia, a fizika és a biológia tárgyat kiváltani a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal.

A természettudományi tárgyak esetében az érdeklődés felkeltése érdekében „science típusú” tananyagot állítottak össze, a magyar irodalom, a magyar történelem és az ének oktatása pedig tartalmilag változik.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában