Ország-világ

2020.10.25. 13:08

Karácsony nem kért az ingyenes lélegeztetőgépekből

Az operatív törzs úgy döntött, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonoknak lélegeztetőgépeket biztosítanak.

A Karácsony Gergely vezette főváros úgy döntött, hogy az általuk fenntartott két idősek otthonába nem kéri a kormány által felajánlott non-invazív lélegeztetőgépeket – derül ki az EMMI vasárnap kiadott közleményéből. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonoknak lélegeztetőgépeket biztosítanak. Tizenötből tizenkét idősotthon elfogadta az életek mentésére alkalmas segítséget.

A Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona és a Kamarerdei Úti Idősek Otthona nem tartott igényt a kormány által felajánlott non-invazív lélegeztetőgépekre – tudta meg a Magyar Nemzet. A Karácsony Gergely vezette főváros által fenntartott Kamarerdei Úti Idősek Otthonában, ahol korábban már megjelent a koronavírus-fertőzés 572 lakó közül huszonötnél, valamint négy dolgozónál mutatták ki a vírust. Emlékezetes: tavasszal egy másik budapesti fenntartású intézményében, a Pesti úti otthonban gócpont alakult ki, 55 idős ember meghalt, és összesen 313 lakónál, valamint 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést. Mindennek ellenére a főpolgármester nem tart igényt a kormányzati segítségre, ami azért is érdekes, mert Karácsony Gergely és a baloldal legtöbbször az egészségügyi ellátással kapcsolatban bírálja a kormányt.

„Tizenöt olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely kétszáz fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből három intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A három idősotthonból kettő a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény” – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztérium közleményében, amelyben emlékeztettek: az operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy a kétszáz fő feletti idősotthonok számára biztosítanak non-invazív lélegeztetőgépeket.

„Ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegeknek nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig. Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás” – tájékoztatott a minisztérium, kiemelve, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint szomorú, hogy Karácsony Gergelyt még a járvánnyal kapcsolatban is csak a hatalmi logika mozgatja.

„Amikor emberi életekről van szó, nincs helye a vitának és politikai érdekeknek. A járvány tavaszi időszakában a főváros vezetése sajnos bizonyította felkészületlenségét, nem értjük, most miért kell ezt tetézni” – reagált a lapnak Láng Zsolt.

Az állami és fővárosi fenntartású intézményeken kívül egy nonprofit intézmény, a győri Szent Anna Otthon nem igényelte a lélegeztetőgépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában