Lánchíd: késlekedés és játszmázás

2020.06.15. 06:17

Karácsony Gergely megint csak áttolná a felelősséget

Egyelőre nem írták ki a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzést, ami ­miatt további hetekkel, hónapokkal csúszhat a felújítás megkezdése. Az építmény állapota pedig tovább romolhat, megnövelve ezzel a költségeket. Karácsony Gergely a szituációt politikai játszmázásra, a kormány elleni harcra használja fel, a felelősséget pedig áttolta ­MSZP-s helyettesére.

Budapest, 2020. március 19. Két lány biciklizik a Lánchídon Budapesten a koronavírus járvány idején. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Turbéky Eszter

Továbbra sem írták ki a Lánchíd felújítására vonatkozó tendert, miközben az építmény napról napra egyre rosszabb állapotba kerül. Tarlós István korábbi főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt még arról május legvégén, hogy a pandémia ezt a folyamatot nem akadályozta meg, az ajánlatok beérkezése és értékelése pedig további időt vesz el. A korábbi főpolgármester elmondta, amit a Magyar Nemzet dokumentumokkal is alátámasztott:

a fővárosi önkormányzatnál ott volt a korábban szükséges összeg, mintegy 23,7 mil­liárd forint.

A szakemberek jelenleg legalább hetente felmérik a híd állapotát, amely olyan rossz, hogy lehetőségként felmerült a végleges lezárás is.

A lap birtokába jutott ­2020-as áprilisi és júniusi vizsgálati jelentésekben foglalt legfontosabb problémák között említendő, hogy

a járdale­mezek átlyukadása bárhol, bármikor bekövetkezhet a híd északi és déli oldalán egyaránt.

A járdakorlátokon repedések vannak, azok kifelé dőlnek, a helyzet várható súlyosbodása balesetveszélyt okozhat. A budai pillér falazatának pályaszint alatti kőburkolata egyre rosszabb állapotban van, a fugák számos helyen kiperegtek. Az acélszerkezetek korróziós károsodása fokozódik, a vasbeton szerkezet pedig a folyamatos korrodálódás miatt ugyancsak tovább károsodott.

A Magyar Nemzet emlékeztet: ebben a súlyos helyzetben Karácsony Gergely június elején az érdemi cselekvés helyett politikai játszmába kezdett: a főpolgármester bizonytalan időre elhalasztotta a hídfelújítást, és lemondta részvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, amely egy egyeztető fórum Budapest vezetése és a kormány között.

Karácsony indokként „a főváros kivéreztetését” hozta fel, vagyis azt, hogy a kormány szolidaritási hozzájárulásként elvon az önkormányzatok költségvetéséből mintegy 1-1,5 százaléknyi forrást, hogy azt a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság hatásainak mérséklésére használja fel.

A tender kiírásának és a felújításnak a halogatása ráadásul szembemegy Karácsony Gergely saját határozatával is, amit január végén fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. Eszerint a híd felújítása nem halogatható, felül kell vizsgálni a beruházási feladatok kivitelezési sorrendjét, újra kell gondolni azok időbeli ütemezését.

A főpolgármester szükségesnek tartotta a beruházás terveinek és a közbeszerzési kiírás feltételeinek áttekintését a költségcsökkentés szempontjából, valamint azt is előirányozta, hogy a Lánchíd kérdését folyamatosan napirenden kell tartani a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ­ülésein.

Az egyeztető fórum lemondása így különösen visszatetsző.

Karácsony azt is megígérte, hogy párbeszédet folytat a budapestiekkel a híd kérdésében, ám semmilyen kétirányú kommunikáció nem valósult meg,

a főpolgármester csupán a kormánynak üzenget a Face­bookon, többnyire kármentésről és felelősséghárításról szólnak a posztjai.

A felelősség áttolása már nem csak a baloldali politikai táboron kívülre történik: Karácsony nemrég az MSZP-s Tüttő Katát bízta meg a Lánchíd felújítási projektjének levezénylésével.

Ez az eddigi késlekedés miatt hálátlan feladat, a szakértők véleménye alapján ugyanis egyértelmű, hogy a munka milliárdokkal drágulhatott az elmúlt hetekben.

Borítókép: két lány biciklizik a Lánchídon Budapesten a koronavírus járvány idején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában