elővigyázatosság

2019.04.12. 12:41

Kanyarógyanú miatt rendeltek el látogatási tilalmat Szombathelyen

Egy beteghordó egy Kazahsztánban járt betegtől fertőződhetett meg.

Kanyarógyanús beteg miatt rendeltek el látogatási tilalmat a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház infektológiai osztályán – írja a vaol.hu.

A részletekről az intézmény főigazgatója a lapnak azt mondta: Egy Kazahsztánban dolgozó egri férfi került be még 2019. március 30-án a Markusovszky kórházba. Átutazóban járt Szombathelyen, lázas állapotban jelentkezett a kórházban, csütörtökön gyógyultan távozott az intézményből – mondta prof. dr. Nagy Lajos, aki hozzátette: beigazolódott, hogy kanyarós volt az ötvenes éveiben járó férfi. Elkülönítve feküdt a fertőző osztályon, néhányan azonban óhatatlanul érintkezhettek vele, még amikor az ambulancián a betegvizsgálat zajlott és később, az átszállításakor is.

A főigazgató elmondta, hogy az elkülönítés mellett mindenkit beoltottak, aki kapcsolatba kerülhetett a beteggel. Azóta letelt az úgynevezett inkubációs (lappangási) idő, ami a kanyaró esetében 14-15 nap, de az egyik beteghordó, annak ellenére, hogy oltást kapott, belázasodott. – Még nem igazolt, hogy kanyarós lenne, az eredményre várni kell. Elképzelhető ugyanis, hogy a megkapott oltás reakciója a láz.

„A beteghordót is elkülönítettük, ezért rendeltünk el látogatási tilalmat április 11-étől az infektológiai osztályon. Szigorú szabályok szerint járunk el minden ilyen esetben, pánikra nincs ok” – mondta a főigazgató, aki további tájékoztatást ígért az esettel kapcsolatban.

A kanyarót vírus okozza, amely a beteg ember váladékaival ürül, és cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán cseresznyepiros foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás: a morbilli–mumps–rubeola (MMR) vakcinát a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola VI. osztályában újra megkapják. Jó ideig egy oltást kaptak kanyaró ellen az emberek, akik most részlegesen védettek a fertőző betegséggel szemben, a ’80-as években és a később születettek már kettőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában