Ország-világ

2021.11.04. 06:59

Jövőre áll bíróság elé Bige László

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a kartellező cégek jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az import lehetőségét.

Nyíregyháza, 2020. április 24. Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán 2020. április 24-én. A Bige Holding cégcsoport összesen 67,7 millió forint értékű vírustesztelő berendezéseket adományozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Legkorábban a jövő évben indulhat a tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken Bige László, a baloldal választási kampányát támogató milliárdos ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október első felében emelt vádat hűtlen kezelés bűntette miatt a műtrágyakirályként elhíresült Bige és öt munkatársa ellen. Az erről szóló közleményben az ügyészség nem nevesítette Bigét, ám egyrészt az üzletember beazonosítható volt a megadott adatok alapján, másrészt később el is ismerte, hogy ő a megvádolt személy. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, hogy a vádiratot még nem kapták meg a vádlottak a bíróságtól, ennek a vádemeléstől számított harminc napon belül kell megtörténnie, tehát várhatóan a napokban.

A vádak szerint

a baloldal mecénása, Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt is kapott.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a vádirat szerint Bige vádlott-társai közül négyen a gyártóüzemben dolgoztak, míg ötödik társuk a műtrágya-kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezette. A gyárban, mint minden üzemben, rendszeresen keletkeznek olyan termékek, amelyek nem felelnek meg a szabványoknak, ám ennek ellenére felhasználhatóak. A vádirat szerint

Bige utasítására a selejtes árukat a többi vádlott bevonásával értékcsökkentnek nyilvánították, majd az önköltségi ár alatti összegben határozták meg az értékét.

Ezeket a termékeket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd azt olyan áron értékesítették tovább, mintha nem minőséghibás termékekről lenne szó, tehát jóval magasabb áron adták el őket, mint a beszerzési ár.

A vádak szerint Bige László megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át. Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az első rendű vádlottnak, azaz Bigének, illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

A Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László a közelmúltban a Partizán nevű csatornának adott interjút, ahol gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó nyomozás miatt. A Klubrádió műsorában október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába. Úgy fogalmazott: minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány. Ezzel a kijelentésével Bige sokat elárult arról, hogy a jelenlegi helyzetében személyesen érdekelt a kormányváltásban. Legutóbb, múlt vasárnap már konkrétan azt mondta, hogy kész anyagilag is támogatni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a kampányát.

A fentiek fényében különösen elgondolkodtató, hogy Bige László a műtrágyapiac egyeduralkodója hét éven át próbált jogsértő módon előnyhöz jutni a termelők rovására. Ismert, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban rekordösszegű, 14 milliárd forintos bírságot szabott kartellezés miatt, ebből 11 milliárd a baloldali milliárdos cégcsoportját sújtotta. A hivatal négy éven át tartó vizsgálata ugyanis megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A GVH sajtószóvivője a Mediaworks Hírcentrumának elmondta, hogy a kartellező cégek jelentős kárt okozhattak a gazdáknak azzal, hogy meghatározták az árakat, kizárták a piaci versenyt és az import lehetőségét.

Mindezzel megkárosíthatták a fogyasztókat is, hiszen hét éven át mindenki megfizethette az áremelkedést, aki zöldséget és gyümölcsöt vásárolt.

Bige László mérhetetlen gazdagságába a napokban a Ripost felvételeinek segítségével nyerhettünk betekintést a Nyíregyháza környékén található gigantikus méretű birtokán. A saját tórendszerű, több milliárd forintot érő területre földi halandók számára megközelíthetetlen erődrendszert építtetett a baloldal pénzelője. A birtokot betonburkolatú vizesárok, megfigyelőrendszerrel felszerelt masszív kerítés és milliós quadokkal ellátott őrség védi a hívatlan látogatóktól. Saját, házi vadasparkot is létrehozott Bige László, itt több száz őzet, szarvast, vaddisznót zsúfolt be a kerítése mögé.

De nem csak itt hódolhat vadászszenvedélyének, ugyanis az erdélyi Kovászna megye hegyei között, ezer méter magasan fekvő Komandó községben is van egy vadászbirtoka, rajta egy hatalmas, kastélyszerű épülettel. Ide rendszerint a saját – hárommilliárd forintot érő – helikopterével érkezik kipihenni a fáradalmait.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán, 2020. április 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában