érdekérvényesítés

2021.04.26. 07:30

Joe Biden nálunk is adót emelne

Egységes társasági minimumadó bevezetését szorgalmazza az amerikai elnök, az új szabályrendszer részleteinek kidolgozása már jó ideje tart az OECD berkein belül. „Az elképzelés sérti az államok pénzügyi szuverenitását, és megpróbálja visszavetni az olyan országok fejlődését, amelyek az alacsony adók bevezetéséért komoly erőfeszítéseket tettek” – véli az adóügyi államtitkár.

(FILES) In this file photo taken on April 23, 2021 US President Joe Biden delivers remarks and participates in the virtual Leaders Summit on Climate Session 5: The Economic Opportunities of Climate Action from the White House in Washington, DC. - President Joe Biden has hit some big targets in 100 days, starting with an epic effort to pull the United States from its Covid-19 nightmare, but headaches lie ahead. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jim Watson

Globális társasági minimumadó – könnyen meglehet, hogy hamarosan meg kell barátkoznunk ezzel a közteherviselési fogalommal. Arról, hogy mit is jelent a kifejezés és hogy az esetleges új adószabály miképpen befolyásolná Magyarország helyzetét, arról a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára adott részletes felvilágosítást a Magyar Nemzetnek. „A globális szabály megalkotásának alapgondolata eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriásvállalatokat – kezdte Izer Norbert. – A folyamat utóbb más irányt vett, s most már az az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet célkitűzése, hogy egységes minimumadószintet határozzon meg a társasági adózásban. A részletek kidolgozása régebb óta zajlik az OECD-ben” – fogalmazott.

A kérdés az, hogy Magyarország jól járna-e egy efféle szabályozással. Tudni kell, hogy idehaza jelenleg 9 százalék a társasági adó, ezzel hazánk szedi a legalacsonyabb közterhet ilyen címen az Európai Unióban. Ez nyilván komoly előny a – nem utolsósorban a jelentős befektetésekért folyó – nemzetközi gazdasági versenyben. „Ehhez képest Joe Biden nemrég hivatalba lépett amerikai elnök a napokban 21 százalékos globális adót szorgalmazott. Biden Magyarországon is adót emelne?” – kérdezte a lap munkatársa az államtitkárt.

„A kását ez ügyben sem eszik olyan forrón – kezdte válaszát Izer Norbert. – Az unió megfelelő szervezetei döntenek arról, hogy milyen szabályok élnek az EU területén. Magyarország semmilyen olyan megoldáshoz nem járul hozzá, amely megnehezíti a hazai vállalkozások életét vagy csorbítja a magyar állam pénzügyi szuverenitását” – fogalmazott az államtitkár, majd kitért arra, hogyan is működhetne a globális minimumadó.

„Ha az OECD törekvései nyomán döntés születne – csak a példa kedvéért – 12 százalékos minimumadóról, akkor nyeresége után egy Magyarországon működő német cég 9 százalékot befizetne a magyar a költségvetésnek, 3 százalékot pedig a német anyavállalat utalna át a német kincstárnak. Ilyen helyzetben az lenne a logikus lépés, hogy minden állam 12 százalék adót szed be a vállalkozásoktól, vagyis minden állam magánál tartaná azt a pénzt, amit a cégeknek egyébként is be kell fizetniük” – magyarázta Izer Norbert.

„Az ötlet – fűzte hozzá – azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a magas adókkal működő országok szempontjából nyilvánvalóan kedvezőtlen adóverseny.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az olyan országok, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően alacsony adókat vezettek be, elveszítik előnyüket azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják.

Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország”

– összegzett az államtitkár. A magyar kormány álláspontja ez ügyben az, hogy minden állam a lehető legszélesebb mozgásteret kapjon, a pénzügyi szuverenitás továbbra is ki kell hogy terjedjen az adórendszer alapvető elemeinek meghatározására.

Izer Norbert végül megemlítette: a minimumadó tervének megvalósítása mindenképpen időigényes, és bizonyosan

komoly érdekérvényesítési küzdelem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában