járványhelyzet

2020.07.17. 23:10

Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Venezuelában

A 28,5 millió lakosú Venezuelában eddig 10 854 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 104-en hunytak el a kórban.

Jelentősen, 426-tal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek és néggyel a járvány halálos áldozatainak száma Venezuelában az utóbbi 24 órában – közölték a latin-amerikai ország hatóságai pénteken.

A 28,5 millió lakosú Venezuelában eddig 10 854 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 104-en hunytak el a kórban. A térség többi államához képest eddig viszonylag kevés esetet jelentettek a latin-amerikai országból, bár szakértők szerint a valós számok nagyobbak lehetnek a hivatalosnál tekintettel a kevés számú elvégzett koronavírus-tesztre és a megbízható információk hiányára.

Nicolás Maduro venezuelai elnök állítása szerint országa jól kezelte a járványügyi helyzetet, az új esetek kapcsán pedig azt mondja, hogy azokat külföldről hurcolták be hazatérő migránsok főleg a szomszédos Kolumbiából.

Egyre nagyobbak az aggodalmak azonban azzal kapcsolatban, hogy a venezuelai egészségügyi rendszer képes-e megbirkózni a fertőzöttek nagy számával, ugyanis egyes kórházakban olyan alapvető dolgok is hiányoznak, mint a tiszta víz, szappan és a szájmaszkok.

A járvány a venezuelai vezetést sem kímélte, Tareck El Aissami olajügyi miniszter és Diosdado Cabello, a kormányzó szocialista párt vezetője is megfertőződött.

A kormány ennek ellenére megkezdte a karanténelőírások lazítását azokban a térségekben, ahol viszonylag kevés fertőzöttet jelentettek. Caracast azonban az esetszám megugrását követően ismét vesztegzár alá helyezték.

Az ország választási bizottsága egyébként felvetette, hogy elhalaszthatják a december 6-ra kitűzött parlamenti választásokat, ha a járvány terjedése nem lassul.

Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát szenvedi el, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, ennek következtében komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járványban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában