vita

2020.03.18. 14:30

Ismét bírságolt a román közigazgatás a magyar zászlókért

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere március 15-én tűzte ki a lobogókat a város főterén.

Tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére Iulian Constantin Todor, Kovászna megye prefektusa a városban március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt.

A bírságolás tényét a kormány megbízottjaként tevékenykedő prefektus közölte hivatala honlapján, a bírság összegéről Antal Árpád polgármester tájékoztatta az MTI-t.

A prefektusi tisztséget három hónapja betöltő Iulian Constantin Todor személyes hangvételű közleményben azt hangoztatta, hogy amikor az egész világ a koronavírus-járvány leküzdésével van elfoglalva, „Sepsiszentgyörgy polgármestere ismét a törvény megszegését választotta”, és úgy tűzött ki a magyarok nemzeti ünnepe tiszteletére Sepsiszentgyörgy főterén magyar zászlókat, hogy nem tűzött mindegyik mellé román zászlót is.

A prefektus megjegyezte: a bírságot a törvény írja elő, és a polgármestert ugyanezért a tettért az elmúlt években is megbírságolták. Kiábrándultságának adott hangot, amiért (Antal Árpád polgármester) „e nehéz helyzetben sem értette meg, hogy az ország törvényeinek a tiszteletben tartása teremtheti meg Kovászna megye lakói békés együttélésének a környezetét”. Abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a magyar nemzeti ünnep semmit sem veszített volna jelentőségéből, ha a törvényeknek megfelelően ünneplik meg.

Antal Árpád polgármester az egyik közösségi portálon osztotta meg a prefektus közleményét, amelyhez csak annyi kommentárt fűzött, hogy

„a Kovászna megyei prefektus nem fogta fel, hogy a koronavírus az ellenség, nem a magyarok. Amit viszont én nem fogok fel: mi köze a zászlók kitűzésének a járvány megelőzéséhez vagy épp terjedéséhez?„

A román kormány megbízottjai 2018 óta kezdték büntetni azokat a polgármestereket, akik településüket magyar zászlókkal díszítik ki március 15-re. Sepsiszentgyörgy polgármesterének első fokon sikerült érvényteleníttetnie a 2018. március 15-i magyar zászlókért kirótt bírságot, a Kovászna Megyei Törvényszék által tavaly novemberben kimondott jogerős ítélet azonban a prefektus álláspontját erősítette meg.

Az 1994/75-ös román zászlótörvény prefektusok által idézett cikkelye értelmében ”más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt, és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában„. A székelyföldi magyar elöljárók a törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározatra hivatkoztak a bíróságon, mely szerint ”azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is„.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában