Koronavírus

2020.03.25. 19:44

Iránban kétezernél több halottja van a járványnak

A koronavírus megjelent Líbiában is, szigorúbb intézkedések léptek életbe Egyiptomban, Szíriában és Izraelben.

Iránban meghaladta kétezret a koronavírus halálos áldozatainak a száma, Líbiában is regisztrálták szerdán az új típusú koronavírus első fertőzöttjét, Egyiptomban és Szíriában éjszakai kijárási tilalom veszi kezdetét, Pakisztánban a nemzetközi repülőjáratok után a belföldieket is leállítják, a Gázát ellenőrzése alatt tartó radikális Hamász pedig két hétre bezáratta az összes mecsetet a betegség megfékezése érdekében.

Közel-Keleten több mint 31 ezren fertőződtek meg a vírussal, többségük Iránban. Az egyetlen ország a térségben, ahonnan eddig még nem jelentettek koronavírus-fertőzést, Jemen, ahol 2014 óta dúl polgárháború.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ideiglenes adómentesség bevezetését kérte a közel-keleti országoktól.

Iránban – ahol a járvány a legtöbb áldozatot követelte a Közel-Keleten szerdára 2077-re nőtt a halálos áldozatok száma, miután 143 újabb ember halt bele a kórba az elmúlt 24 órában. Alireza Vahabzade egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a fertőzöttek száma 27 ezer 17-re emelkedett. Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő pedig arra figyelmeztetett, a tesztelések felgyorsításával a regisztrált fertőzöttek száma tovább nő majd. A minisztérium által létrehozott weboldalon ezentúl bárki be tudja jelenteni a gyanús eseteket.

Izraelben szerdára 2030 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, és 5-re nőtt a halálos áldozatok száma, többen súlyos állapotban vannak. Az egészségügyi hatóságok a megbetegedések számának jelentős növekedésétől tartanak, így az ország az utóbbi hetekben jelentős, ezres nagyságrendben újabb lélegeztetőgépeket rendelt. Szerda este újabb korlátozások fognak életbe lépni a katonai rádió jelentése szerint. Egyebek közt szigorítják az ételrendelésekre vonatkozó szabályokat is. Ugyanakkor ötvenről száz méterre emelték a lakóhely elhagyásának megengedhető távolságát, de ez továbbra sem vonatkozik a létfontosságú cikkek bevásárlását végzőkre. Az új rendeletek tartalmazzák a kiszabható büntetéseket is.

Az országos főrabbik szerdán felszólították a híveket, hogy ne imádkozzanak együtt zárt terekben, miután kiderült, hogy a járvány eddig elsősorban a zsinagógákban, és a már egy hete bezárt bevásárlóközpontokban terjedt.

A zsidó vallás szerint naponta többször, legalább tíz férfiból álló csoportokban kell imádkozniuk a vallásosoknak. Ezentúl csakis a szabadban, parkolóhelyeken, nyílt területeken, és egymástól legalább két méteres távolságban tarthatnak istentiszteleteket.

Van már halálos áldozata a vírusnak Ciszjordániában is, a Palesztin Hatóság területén, ahol egy hatvanas éveiben járó, egy Jeruzsálemtől északra lévő faluban élő nő vesztette életét szerdán. A ciszjordániai palesztin területeken összesen hatvan koronavírus fertőzöttet tartanak nyilván, a Gázai övezetben pedig két, Pakisztánból visszatért és karanténben elhelyezett betegről tudnak.

Közben megérkezett Gázába az élelmiszert, elektromos eszközöket, ruhákat és üzemanyagot tartalmazó katari segélyszállítmány, a gázai egészségügyi minisztérium pedig újabb épületeket alakított át karanténná. A zsúfoltsággal és súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő területen eddig két fertőzöttről tudnak.

A Tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai kormány bejelentése szerint az ország első regisztrált fertőzöttje egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt. Egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a járvány terjedése miatt, tekintettel arra, hogy a polgárháború sújtotta országban kedden is összecsapásokat jelentettek a főváros külső részeiről.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök bejelentette, hogy szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe, a repülőterek és az oktatási intézmények április 12-ig zárva maradnak. A kormány már korábban rendelkezett a népszerű turistalátványosságok lezárásáról, beleértve a múzeumokat is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök súlyos retorziókat helyezett kilátásba a vírus elleni küzdelem jegyében hozott rendeletek megsértése esetén. Az országban 402 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 22 halálos áldozatot követelt, a halottak között van két magas rangú katonatiszt is.

Pakisztánban szerda éjféltől felfüggesztik a belföldi repülőjáratokat, miután a külföldi járatokat, valamint a vasúti közlekedést már korábban leállították ideiglenesen. Az országban jelenleg közel ezer fertőzöttről tudnak, 10 halálesetet és 19 gyógyulást jelentettek.

Szíriában szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe. Noha az országban még csak egy fertőzöttről tudnak, azokon a térségeken, amelyeket a kormány tart ellenőrzése alatt, leállították a tömegközlekedést, s bezáratták az éttermeket is.

Kuvaitból 4 új fertőzöttet jelentettek szerdán, ezzel a számuk 195-re emelkedett.

Afganisztánban tájékoztattak a járvány második halálos áldozatáról is, egy 45 éves nőről, a járvány gócpontjának számító Herátból. Az afgán egészségügyi minisztérium adatai szerint 74 fertőzöttről tudnak, és megfertőződött a NATO afganisztáni kontingensének négy tagja is.

Törökországban Fuat Oktay alelnök hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy lezárult azoknak a diákoknak a hazaszállítása, akik olyan országokban rekedtek, amelyekkel az utóbbi időben felfüggesztették a légiforgalmat. A diákokat 14 napra karanténba helyezték. Az országban szerdára virradóra 1872 fertőzöttet regisztráltak, a járványnak eddig 44 halottja van.

Szalmán bin Abdulaziz szaúd-arábiai király szerdán bejelentette három szaúd-arábiai város Rijád, Mekka és Medina – teljes lezárását. A rendelkezés csütörtökön lép életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában