Sikkasztás

2020.06.21. 08:00

Húsz év börtönre ítélték a kongói elnök kabinetfőnökét

Húsz év börtönre ítélte a Kongói Demokratikus Köztársaság legfelsőbb bírósága szombaton sikkasztás miatt az elnök kabinetfőnökét.

A vád szerint Vital Kamerhe, aki egykor az elnöki szék várományosának számított, 48 millió dollár (15 milliárd forint) közvagyont sikkasztott el Felix Tshisekedi elnök szociális lakásépítési programjából.

A bíróság tényként megállapította 48 millió 831 ezer 148 dollár értékű közpénz elsikkasztásának bűncselekményét jelentette ki Pierrot Bankenge Mvita, az ügyben elnöklő bíró, aki a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot és gumikesztyűt viselt az ítélethirdetésen. Kamerhét húsz év nehéz fizikai munkával töltendő szabadságvesztéssel sújtották.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, szerinte az eljárás politikai indíttatású. Védője, Jean Marie Kabengela Ilunga, az ítéletet emberi jogi jogsértésnek nevezte, s bejelentette, fellebbezést nyújtanak be.

Kamerhe Tshisekedit támogatta sikeres 2018-as elnökválasztási kampányában cserébe azért, hogy a most hivatalban lévő elnök az ő kampányát támogassa 2023-ban. Az ítélet miatt azonban Kamerhe az elkövetkező tíz évben nem indulhat elnökválasztáson.

Április 8-án történt őrizetbe vétele hatalmas felzúdulást keltett az afrikai országban. A múlt héten az igazságügyi miniszter ráadásul nyilvánosságra hozta, hogy az ügyben korábban elnöklő bíró, akiről úgy tartották, hogy szívinfarktusban halt meg, valójában brutális gyilkosság áldozatává lett.

Jogvédők és a nemzetközi közösség egyaránt sürgette Tshisekedit, hogy váltsa be választási ígéretét, és vessen véget az országban burjánzó korrupciónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában