Illegális bevándorlás

2019.06.11. 15:47

Horvátország kerítést épített Boszniával közös határán

Három méter magas, lándzsás fémkerítéssel védik a Velika Kladusához közeli észak-nyugat boszniai Maljevac határátkelőt.

Asian migrants face mixed Bosnian and Croatian police road block during an illegal crossing attempt, at Maljevac border crossing with neighboring Croatia, near Northern-Bosnian town of Velika Kladusa, on October 24, 2018. - In their struggle with large number of in coming migrants, Bosnian authorities have provided two additional capacities, in abandoned army barracks in Hadzici and a former appliance factory in Bihac. Regardless of the authority's efforts, groups of migrants chose to leave Bosnia and attempt an illegal crossing into neighboring Croatia, hoping to travel further into the EU countries. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: ELVIS BARUKCIC

A horvát belügyminisztérium közleménye szerint a kerítés schengeni előírás, amely szerint a határátkelőket és azok közvetlen környezetét technikai akadállyal is védeni kell.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a fémkerítés abban is segít, hogy az illegális bevándorlók ne tudjanak erőszakkal áttörni a határon. További két határátkelőre, az említettől valamivel északabbra, Gejkovacra és attól valamivel délebbre, Pasin Potokra is terveznek kerítést telepíteni – hangsúlyozták. Mindhárom határátkelő Velika Kladusa tíz kilométeres körzetében található.

Mint írták, a kapuk azonnal bezáródnak abban az esetben, ha valaki illegálisan akarja átlépni a határt, így nem kell gyorsan több rendőrt a helyszínre vezényelni és kordonnal védeni a határátkelőt, mint arra korábban már volt példa, amikor tavaly a velika kladusai befogadó központból többször is megpróbáltak migránscsoportok erőszakkal horvát területre törni éppen a maljevaci határátkelőn.

A Vecernji List című horvát napilap megkeresésére, hogy azért építenek-e kerítést éppen a boszniai Una-Szana kanton szomszédságában, ahol a legtöbb migráns tartózkodik, mert a rendőrségnek értesülései vannak arról, hogy a migránsok újabb erőszakos áttörésre készülnek, nem érkezett válasz.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter mindazonáltal emlékeztetett: „ezen a határátkelőn nemrég egy nagyobb csoport migráns próbált meg illegálisan horvát területre jutni”. Hozzátette: nagy erőket kellett ezért mozgósítaniuk, amire a kerítés miatt a jövőben nem lesz szükség, és ezzel csökkenteni tudják a saját erőforrásaik használatát.

A boszniai Una-Szana kanton vezetése hétfőn a migránsok mozgásának korlátozásáról döntött, miután az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma Boszniában. A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.

Borítókép: rendőrök néznek farkasszemet a bevándorlókkal a horvát – bosnyák határon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában