Illegális bevándorlás

2018.10.23. 16:04

Horvát belügyminisztérium: Zágráb nem engedi be a Boszniában és Szerbiában tartózkodó migránsokat

Hétfőről keddre virradóra közel száz migráns töltötte a szabad ég alatt az éjszakát a boszniai-horvát határon, nyomást gyakorolva a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket.

A migránsok között Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét tovább engedi őket Nyugat-Európába – közölte a horvát belügyminisztérium kedden, majd hozzátette: Zágráb ezt nem fogja megtenni.

„A horvát belügyminisztérium ez úton nyomatékosítja, hogy a horvát rendőrség követi a nemzeti és európai jogszabályokat, és nem teszi lehetővé az államhatár, egyben az Európai Unió külső határának illegális átlépését” – olvasható a közleményben.

Hétfőről keddre virradóra közel száz migráns töltötte a szabad ég alatt az éjszakát a boszniai-horvát határon, a Bihachoz közeli Izacic határátkelőn, nyomást gyakorolva a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket.

Hétfőn a nap folyamán Velika Klaudusáról és Bihacról is több százan indultak el a boszniai-horvát határra, köztük nők és gyerekek, de néhány órás demonstráció után visszatértek táborhelyeikre. A fent említett csoport azonban kedd hajnalig kitartott.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, s náluk akarnak menedéket kérni.

Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, többségében Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek

Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak meg eljutni. A határsértések mindennaposak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában