Tragédia

2021.10.08. 11:14

Homokviharokban haltak meg emberek Brazíliában

Legkevesebb hat ember vesztette életét a Brazília délkeleti államaiban dúló, szokatlanul erős homokviharokban az elmúlt napokban.

A homokviharok nem számítanak szokatlan jelenségnek a térségben, csakhogy hatásukat idén különösképpen felerősítette, hogy az utóbbi csaknem 100 év legsúlyosabb aszálya sújtja a régiót, benne Sao Paulo és Minas Gerais államokat.

A 100 kilométeres sebességet is elérő viharok épületeket rongáltak meg, fákat és villanypóznákat döntöttek ki. A halottak legtöbbjére fa vagy fal dőlt, de egy halász vízbe fulladt.

Brazíliában 91 éve nem volt olyan súlyos aszály, mint idén. Hosszú időszak telt el mindenféle csapadék és nedvesség nélkül, megemelkedett hőmérsékletek mellett. A homokrészecskéket és port magukba gyűjtő homokviharok rendszerint a száraz évszak vége felé keletkeznek.

A szóban forgó térségben különösen sok a cukornádültetvény, amelynek jellemzője, hogy a talaj jelentős részét nem borítja növényzet, ez pedig kedvez a homokviharok kialakulásának.

A sivatagos térségekben jellemző homokviharok akár 160 kilométeres kört is képezhetnek, és órákig eltarthatnak.

Az idei, szokatlanul erős brazíliai homokviharok nem függetlenek a klímaváltozástól – jelentette ki Estael Sias, a Metsul meteorológiai szolgálat szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában