10°
14°
11°

Tudtak a merénylőről

A berlini tartományi kormány szerint valószínűleg megelőzhető lett volna a német fővárosban 2016 decemberében a karácsonyi vásáron kamionnal elkövetett terrortámadás, ha a tartományi bűnügyi hivatal nem mulasztott volna.

Most derült ki, hogy hibáztak a hatóságok a tavaly Berlinben elkövetett terror­támadással kapcsolatosan. A jármű tunéziai sofőrjéről ugyanis a tartomány bűnügyi hivatalnak (LKA) elegendő terhelő adata volt ahhoz, hogy még a merénylet előtt őrizetbe vegye. Ráadásul az LKA-ban a merénylet után megpróbálhatták eltussolni a hibát. A kormány ezért feljelentést tett. Minderről Andreas­ Geisel szenátor, a tartományi kormány belügyi tárcájának vezetője számolt be a sajtónak. A 12 halálos áldozattal járó merénylet elkövetője, Anis Amri ellen már 2016 novemberében volt elég bizonyíték a letartóztatásához.

A merénylet miatt indított belső vizsgálatban feltártak egy dokumentumot, amely szerint az LKA megállapította, az elutasított tunéziai menedékkérő alaposan gyanúsítható kábítószerrel üzletsze­rűen, bűnszövetkezetben elkövetett visszaéléssel, ami megfelelő alap lett volna a letartóztatásához. A nyomozók azonban nem követték a drogkereskedelemmel kapcsolatos szálat, valószínűleg azért, mert Anis Amri szélsőséges iszlamista hátterére, kapcsolataira összpontosítottak, és ebből a szempontból nem találták fontosnak a drogügyeit.

A belső vizsgálat eredményei alapján meglehet, hogy egy  dokumentumnak utólag megváltoztatták a keltezését, és valószínűsíthető, hogy megpróbálták úgy beállítani az ügyet, mintha Amri csak csekély mennyiségű kábítószerrel kereskedett volna.

A tartományi kormány az igazságszolgáltatás akadályozása miatt tett feljelentés mellett az LKA több munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított. Geisel szenátor nyomatékosította: „Tudom, hogy nyomasztó a hír, de valószínűleg meg lehetett volna akadályozni a merényletet.”

Felesküdött iszlamista volt a tettes

Anis Amri 2016. december 19-én követett el merényletet a Berlin központjában fekvő Breit­scheid téren egy lengyel kamionnal, amelynek vezetőjét meggyilkolta. A piacon szórakozó tömegben 11 embert halálra gázolt, 53-at megsebesített. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Német­országban. Az Iszlám Állam szolgálatára felesküdött elkövető a merénylet után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ott rendőrökkel folytatott tűzharcban halt meg.

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
Használt fecskendőt talált a család a falevelek között
3
600 ezerért vették meg a 29 ezer forintos matracot
4
Elindult az egynapos sebészet Félegyházán
5
A drog miatt kong a vészharang Majsán
molesztálás
James Toback filmrendezőt is szexuális zaklatással vádolják
gyökerén élősködő / 38 perce
Gomba veszélyezteti „minden almafák atyját” Nagy-Britanniában
A nottinghami egyetem kampányt szervezett az almafa megmentésére.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik SZITÁS SÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik drága halottunk BESSENYEI ADRIENN temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, volt kollégáknak, akik ANTAL ANDRÁS búcsúztatásán részt vettek, sírjára virágot helyeztek, mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy szeretett Feleségem, Édesanyám, Nagymamám SZÉNÁSI LAJOSNÉ Kajó Etelka óvónő 2017. október 15-én, életének 68. évében, súlyos betegség következtében elhunyt. Drága halottunkat 2017. október 26-án, 14.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra a római katolikus egyház szertartása szerint. Szerettünkért engesztelő szentmisét tartunk 2017. november 7-én, 7.00 órakor a kecskeméti Piarista templomban. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy DÉVAINÉ MOLNÁR ANIKÓ kecskeméti lakos, 69 éves korában, október 17-én váratlanul elhunyt. Temetése október 26-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédok, ismerősöknek, akik THÁM FERENC temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk, dédanyánk POLYÁK FERENCNÉ Rácz Sára hetényegyházi lakos, 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2017. október 27-én, 14.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik K. SZABÓ ISTVÁN temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. Szerető családja.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGONY JÓZSEF a KEFAG volt dolgozója kecskeméti lakos, 95 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 26-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Megszólalnak a harangok, magához hívtak az angyalok. A földi szenvedést itt hagyom, ami vár reám az a nyugalom. S ha az ég boltján egy csillag sem ragyog, tudni fogod akkor is, hogy vagyok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VÁRADI LÁSZLÓNÉ az Alföld áruház, az IKV és az SZTK hírlapárus Emike nénije kecskeméti lakos temetése 2017. október 25-én, 11.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. A gyászoló család.
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették drága Feleségemet, Édesanyánkat, Nagymamánkat, Dédikénket HALASI MIHÁLYNÉ Szegedi Magdolnát nyugalmazott tanító nénit, hogy 2017. október 16-án, hosszú betegség után örökre itt hagyott minket. Hamvait 2017. október 26-án, 10.00 órakor helyezzük a református egyház szertartása szerint végső nyugalomra a lajosmizsei temetőben. Kérnénk a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
Szalkszentmárton / 2 órája
Kevés pénzből is jól főznek a szakácsok
Kiskunfélegyháza / 2 órája
A 61 évvel ezelőtt történt eseményekre emlékeztek
Kecskemét / 2 órája
'56 csodája az összefogás volt
cápatámadás / 2 órája
Drámai módon mentette meg a lányát egy ausztrál férfi
Kecskemét / 2 órája
Fakarusszal utazhattuk körbe a forradalom helyszíneit
románia „betartja” ígéretét / 3 órája
Szemfényvesztéssel próbálkozik a román kulturális miniszter