Hallgassa élőben!

Örkény ma is él a színpadon

Amikor Mácsai Pál és Bereményi Géza tervezte az Örkény-estet, harminc előadásra gondoltak. Mostanra túljutottak a háromszázadikon. Mi Örkény titka?

„ A siker nem engem illet, hanem Örkény nagyszerű írásait, a közönség érti és szereti ezeket a szövegeket”

– Gimnazista koromban ő volt az egyik élő klasszikus – kezdi Mácsai Pál (43) színész-rendező.  – Évekkel később rendeztem, így ismertem meg leveleit, önéletrajzi írásait. Eszembe jutott, hogy valamit lehetne kezdeni ezekkel a „privát” szövegekkel. Bereményivel elkészítettük a szövegkönyvet.

Mácsai Pál azt mondja, a siker nem őt illeti, hanem a nagyszerű szöveget. Akár vidéken, akár külföldön hangzik el magyarok előtt, a közönség érti, sőt, szereti.

– Most huszonöt éve halt meg Örkény – folytatja Mácsai Pál.  – Ez a negyedszázad távolság általában rosszat tesz egy életműnek. Hiszen nem elég régi, hogy klaszszikussá váljon, de nem annyira kortárs, hogy mainak érezzük. Örkény írásai azonban nemcsak érdekesek, hanem divatosak ma is.

A mi színházunk nem azért választotta őt névadónak, mert ma is játsszák. Hanem azért, mert biztos vagyok benne, hogy tíz, húsz, sőt ötven év múlva is játszani fogják. Nem a titkát kell megfejteni, hanem le kell venni a könyvespolcról, és olvasni kell.
Bereményi Géza (58) Örkényt a jelentős magyar írók közé sorolja: – Csak most tudjuk igazából, mennyire ismert bennünket. És azt a nyakatekert történelmet, amiben élni kényszerültünk és kényszerülünk.

Mácsai Pál

Budapest, 1961. március 31.
1984: színészdiploma
1990: rendezői diploma
1978-1993: Pinceszínház, Nemzeti Színház, Madách Színház
2004-től az Örkény Színház igazgatója
Díjak: Jászai Mari-díj (1991), Erzsébet-díj (1993), Greguss-díj (1995), Mensáros-díj (1996)
Jelenlegi szerepei: A mi erdőnk alján, A komédiaszínház, Az arab éjszaka
Rendezései (Örkény Színház): Jelenetek egy kivégzésből, A sárkány

Örkény István iskolát teremtett népszerű egyperces novelláival

Özv. Kovács Lőrinczné óbudai nyugdíjas az este rósejbnit sütött vacsorára. Alighogy az elsőt megette, gyomrához kapott és meghalt. A boncolásnál a rósejbnin kívül egy csokor hóvirágot, egy OTP-kölcsönnel vásárolt Kijev fényképezőgépet és a Rozsdatemető című regényt találták meg az idős asszony gyomrában. Az orvosok véleménye szerint ezek az oda nem való tárgyak is szerepet játszhattak Kovácsné szerencsétlen halálában. (Halált okozó rósejbni)

Élt: 1912–1979
1930-ban a budapesti piarista gimnáziumban érettségizett
1941-ben vegyészmérnöki diplomát kapott
1942-ben munkaszolgálatosként a doni frontra, majd hadifogságba került
1971-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó megkezdte életműsorozatának kiadását (Időrendben) címmel.
Díjak: József Attila-díj (1955, 1967), Kossuth-díj (1973)
Művei: Tóték, Macskajáték, Rózsakiállítás, Egyperces novellák

imádja
83 éves, mégsem mond le veszélyes hobbijáról a Kossuth-díjas színész
TÖRTÉNELMI HELYEZÉS / 25 perce
Berecz Zsombor: Nem láttak nálam boldogabb ezüstérmest
A finn hajóosztály utolsó olimpiai futamát megnyerő vitorlázó a fiatalok képzésére koncentrálna a jövőben.
Gyász
"Búcsú mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt, elmentél tőlünk hirtelen, de gondolatainkban és szívünkben örökre velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROMPOS VINCE kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 12.00 órakor lesz a helvécai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KEREKES JÓZSEF kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 5-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODRI FERENC festőművész kecskeméti lakos, 2021. július 25-én, életének 78. évében elhunyt. Drága emlékű halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük! Gyászoló tisztelői, barátai.
"Nincs már holnap, Ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, Szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁNNÉ Muhari Sára Erzsébet kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Emlékük, mint lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben, És melegít, mint kandalló a télben, Derűs szelíden és örök fehéren." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PAJKÓ ISTVÁN életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROZSI IMRE kecskeméti lakos, 93 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmukban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Értünk többé nem aggódsz, nem fáradsz, és nem dolgozol. Örök álom zárja le szemed. Megpihenni tér két dolgos kezed. Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, s megköszönjük, hogy Ő lehetett az Édesapánk. Emléked él, s így velünk maradsz örökké.” /Reményik Sándor/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos 76. életévében, 2021. július 24-én elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 17.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Hogy fiatalon tört ketté életed. A múltba visszatérve valami fáj, Valakit keresünk, aki nincs már."   Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ SÁNDOR jakabszállási lakos, 47 éves korában, 2021. július 24-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. augusztus 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés  helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család. 
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik CSÖNDÖR SÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk de lesz, kit örökké szeretünk." VRAVUSKA MIHÁLY halálának 2. évfordulójára. Soha el nem múló szeretettel gondolunk rád: szerető családod és a Keménymag.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MODOK IMRE nyugalmazott rendőr alezredes kecskeméti lakos, életének 89. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Búcsúztatása 2021. augusztus 2-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető Szóróparcellájánál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SINDULA ZOLTÁN búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
17. SÁRKÖZY MISI 1977.04.04.-2004.07.27.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUPPÁNERNÉ KÓSA EDIT kecskeméti lakos, 70. életévében, 2021. július 20-án elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. NAGY JÓZSEFNÉ Támmer Éva könyvtáros bajai lakos, temetése Baján, a Bokodi úti Köztemetőben 2021. július 27-én, 15.00 órakor lesz. A gyászoló család.
"Az én időm előbb lejárt, mint szerettem volna Bocsássatok meg, nem tehetek róla, Ne sírjatok, többé már nem szenvedek, Fájdalmam az, hogy többé nem lehetek Veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy fiam, testvérünk KOVÁCS PÉTER a Megyei Kórház dolgozója kecskeméti lakos, 36 éves korában szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 28-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy PROF. DR. DÖMÖTÖR ENDRE baleseti sebész, osztályvezető főorvos életének 94. évében, 2021. július 21-én elhunyt. Temetése 2021. július 29-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BÁLIND ENDRE temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család.
30 perce
Bíró Attila: Egy-két ítélet még benne volt a javunkra
Csátalja / 41 perce
21 embert zsúfolt be egy furgonba egy szlovák nő
baon.hu
Ez mérföldkő / 46 perce
A világon először szerzett nem emberi találmány szabadalmi jogokat
Keresztény kultúra / 1 órája
Három kiállítás is gazdagítja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust
galériával / 1 órája
A holokauszt roma áldozataira emlékeztek Kecskeméten
Hraskó István
oltás / 1 órája
Ritkán okozott mellékhatást a vakcina az amerikai tinédzserek körében