15°
16°

Névtelenségbe burkolódzó adományozók

A magánadományok jellemzően névtelenek, és ha nem hivatalosan bejegyezett alapítvány vagy egyesület kapja, adókedvezmény sem jár utánuk. De nem is ez a cél. Mátrakeresztesért például megmozdult az ország.

Az adományok között az iskolák állnak az első helyen. A gyerekeknek nyújtott támogatások jobbára az ünnepekhez kötődnek.

Dombrády Éva Mária jó pár évvel ezelőtt a Keleti pályaudvar felé autózott, és ott találkozott a Végszó Egyesület fiataljaival. Éppen ételt osztottak a hajléktalanoknak. Akkor döntött úgy, hogy neki is tennie kell valamit, és most már az őszi és téli hónapokban szombatonként nem csak egy autó jelenik meg a pályaudvarnál étellel, itallal és ruhákkal megpakolva, hanem az övé is. A feltűnő megjelenésű hölgy a hetvenes években ismert modell volt, majd szinte a fél világot bejárta. Élt Kuvaitban, Iránban, Egyiptomban, Görögországban, és mielőtt hazaköltözött, Németországban. Ott alapította meg 1988-ban a First Munich Ladies Club nevű klubot. Több mint hetven társnőjével felvállalták, hogy ahol rászoruló emberekkel találkoznak, ott akár kétkezi munkával is segítenek.

Az adományozók többsége, 80 százaléka inkább kisebb-nagyobb összegekkel segít. Statisztikákkal egyébként nehéz nyomon követni a magánadományokat, mert többnyire névtelenek. Különösen nincs nyoma, ha nem bejegyzett alapítvány, egyesület kapja, és így adókedvezmény sem jár utána. Több minden tudható azonban a vállalatok adományozásáról. Ami nem azonos a szponzorációval, mivel az adományozott cserébe nem nyújt semmilyen ellenszolgáltatást. Egy felmérés szerint a vállalatok esetében nem a cég tevékenységi köre vagy az anyagi ereje a meghatározó, hogy adományoznak-e, hanem a cégvezető személyes indíttatása. Az esetek több mint tíz százalékában a vállalat az adományhoz semmilyen feltételt nem szab. Az adókedvezmény pedig csak három-négynél szempont száz közül. Ugyancsak háromnál számít, hogy kapott-e támogatásra érdemes kérelmet. Viszont minden ötödiknek fontos, hogy legyen ellenőrizhető a pénz felhasználása.

S hogy mire adunk, akár magánszemélyként, akár cégként szívesen? A mátrakeresztesi árvízkárosultak érdekében például az elmúlt hetekben megmozdult az ország, s több százmillió forint gyűlt össze. Egy kisnyugdíjas kezdte az akciót, majd a média, a nagyvállalatok és a bankok is csatlakoztak. Csakúgy, mint a tavaly decemberi ázsiai szökőár-katasztrófa után. „Békeidőben” pénzadományokkal elsősorban az egészségügyet, majd az oktatást támogatjuk. Természetbeni adományoknál viszont inkább fordított a sorrend.

A pártok a legtöbb adományt a választási kampányban kapják jótevőiktől. Minden olyan pénz, vagy szolgáltatás adománynak számít, amiért a politikai csoportoknak semmit sem kell tenniük, csak kapják, ermészetesen az állami támogatáson felül. Elméletileg minden efféle bevétellel is el kell számolni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé. Az ÁSZ azonban nem nyomozati szerv, így csak a bejelentett pártadományokra van rálátásuk. A legtöbb privát juttatás általában nem hivatalos, hanem kerülő úton jut a pártokhoz. A pénzbeni adományokat főleg vállalkozók, cégek és ritka esetben lelkes aktivisták folyósítják.

A legelterjettebb a „szolgáltatás adományozása”. Például az aktivisták, amikor plakátokat ragasztanak, akkor szabadidejüket adják kedvenc politikai erejüknek. Ugyanilyen, de pénzben sokkal inkább kifejezhető szolgáltatás például, ha egy „szponzor” átvállalja egy politikus szállítási költségeit (azaz autót ad a feneke alá), egy másik pedig a kampányrendezvény üdítőit és ropogtatnivalóit biztosítja. Ha a támogatott jelölt győz, akkor ő hatalmából adódóan elintézi, hogy a korábban őt támogató vállalkozók minél több „maszek” megrendelést kapjanak. Így
nőheti ki magát egy pici „büfés vállalkozás” hatalmas hidegkonyhai szolgáltatóvá.

Persze látszik, hogy az adomány sincs ingyen. Csakhogy azzal, hogy egy vállalkozás politikai hátszéllel jut megrendeléshez, a megrendelő „pártember” később igényeit is benyújthatja. Kérheti, hogy az érintett vállalkozás alkalmazzon a pártnak tetsző embereket. Kérés lehet az is, hogy bizonyos bevételeket feltétel nélkül utaljanak át bizonyos számlákra. Ettől kevésbé közvetlenebb módszer az, ha a megrendelő arra kéri „adományalapú” üzletfelét, hogy kérdezés nélkül vállalja át egy-két rendezvényének teljes költségeit a megrendelésekért cserébe. Ezek nem önzetlenek, de adományok.

Brexit
A távozási időpontjának tisztázását kérik Maytől
La Liga / 23 perce
Győzött az Atlético, még nem bajnok Barcelona
A címvédő és éllovas FC Barcelona még nem ünnepelheti 26. aranyérmét.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik özv. POGÁNY MIHÁLYNÉ Karai Erzsébet temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ SÁNDORNÉ Szabó Sára ezüst gyűrűvel kitüntetett női szabó volt kecskeméti lakos, 97 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. április 26-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Nem múlnak el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak álmok, évek." FEKETE TIBOR Jászai díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze a Kecskeméti Katona József Színház örökös tagja halálának 5. évfordulójára. Felesége, keresztgyermekei, rokonai, barátai, tisztelői.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy FARKAS LÁSZLÓ kecskeméti lakos, 53 éves korában hirtelen elhunyt. Búcsúztatása 2019. április 26-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy id. PATAKI JÓZSEF volt Röviköt dolgozója ballószögi lakos, 2019. április 14-én, 78 éves korában szíve örökre megszűnt dobogni. Temetése 2019. április 25-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Pataki család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy ANTAL KÁROLY kecskeméti, volt hetényegyházi lakos, életének 88. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. ápriis 27-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok templomában. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
"Most sírod előtt állunk, talán te is látod, Körülötted van a szerető családod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, Szeretünk téged, most és mindörökre!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MARTON LÁSZLÓNÉ Antal Erzsébet 2019. április 13-án, 91 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. április 26-án, 13.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Szerettem volna még élni köztetek, de a sors másképp rendelkezett. Küzdöttem, de már nem lehet, szeretteim, Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk TASKOVICS ISTVÁNNÉ Treszkai Erzsébet 2019. április 12-én, életének 65. életévében távozott közülünk. Hamvait 2019. április 25-én, 11.45 órakor helyezzük végső nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Drága emléke a szívünkben él! A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAJDU ISTVÁNNÉ Virág Ilona kecskeméti lakos, 98. életévében elhunyt. Búcsúztatása 2019. április 25-én, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben, az urnafalnál. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
NAGY ISTVÁNNÉ Fürj Mária halálának 1. évfordulójára NAGY ISTVÁN halálának 25. évfordulójára. Szerető lányotok Erika és családja.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Dr. GÁL MÁRIA volt kelebiai gyógyszerész életének 80. évében elhunyt. Temetése 2019. április 23-án, kedden délután 14.00 órakor lesz a kelebiai református temetőben. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik TABAJDI LÁSZLÓ temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." A Gyászoló Család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JURÁSZIK LÁSZLÓNÉ Kajdácsi Mária 2019. április 10-én, életének 74. évében elhunyt. Utolsó kérését tiszteletben tartva hamvasztás utáni temetésére 2019. április 24-én, 12.00 órakor a római katolikus egyház szertartása szerint kerül sor a kunbaracsi temetőben. Ezúton köszönjük akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy UDVARDI ISTVÁN kecskeméti, volt szentkirályi lakos, 2019. április 4-én 68 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. április 24-én, 13.00 órakor lesz a szentkirályi köztemetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek szívből szeretünk, s nem feledünk téged." ANTAL JÓZSEF halálának 20. évfordulójára. Szerető családja.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk örökké fáj." Fájó szívvel tudatjuk, rokonokkal, ismerősökkel, hogy id. ERDÉLYI JÓZSEF Kecskemét, Szent Gellért u-i , volt kunszentmiklósi lakos, életének 73. évében, 2019. április 14-én örökre elment. Szerettünktől szűk családi körben veszünk búcsút. Gyászolják: felesége, fia és menye, lánya, 6 unokája és azok társai, Viskolczi család, nővére és családja, vecsei sógornője és családja, barátok, ismerősök.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. POGÁNY MIHÁLYNÉ Karai Erzsébet úrréti lakos, életének 83. évében csendesen elhunyt. Felejthetetlen halottunk megfáradt testét 2019. április 23-án, 14.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TABAJDI LÁSZLÓ szabadszállási lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 17-én, 15.00 órakor lesz a szabadszállási temetőben. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazon rokonoknak, volt munkatársaknak, szomszédoknak, ismerősöknek akik LUCZA JÁNOS búcsúztatásán részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Első a cselekvésben / 1 órája
Kitüntetést kapott Novák Katalin Lengyelországban
labdarúgás - megye I. / 1 órája
Hiába borult fel a pálya Félegyházán, a Mizse pontot rabolt
Vincze Miklós
Segít a mosolyod / 1 órája
Portréfotózással támogatják leukémiás gyerekek gyógyítását
a mozgásszegénység ellen / 1 órája
Egészségtelen, ha kétéves kora előtt a gyerek bámulja a képernyőt
fa kupa / 1 órája
Döntöttek: nem ünnepelhetik alkoholos pezsgővel a kupagyőzelmet
Űrkutatás / 2 órája
Kutatóállomást építene a Hold déli sarkvidékén Kína