Névtelenségbe burkolódzó adományozók

A magánadományok jellemzően névtelenek, és ha nem hivatalosan bejegyezett alapítvány vagy egyesület kapja, adókedvezmény sem jár utánuk. De nem is ez a cél. Mátrakeresztesért például megmozdult az ország.

Az adományok között az iskolák állnak az első helyen. A gyerekeknek nyújtott támogatások jobbára az ünnepekhez kötődnek.

Dombrády Éva Mária jó pár évvel ezelőtt a Keleti pályaudvar felé autózott, és ott találkozott a Végszó Egyesület fiataljaival. Éppen ételt osztottak a hajléktalanoknak. Akkor döntött úgy, hogy neki is tennie kell valamit, és most már az őszi és téli hónapokban szombatonként nem csak egy autó jelenik meg a pályaudvarnál étellel, itallal és ruhákkal megpakolva, hanem az övé is. A feltűnő megjelenésű hölgy a hetvenes években ismert modell volt, majd szinte a fél világot bejárta. Élt Kuvaitban, Iránban, Egyiptomban, Görögországban, és mielőtt hazaköltözött, Németországban. Ott alapította meg 1988-ban a First Munich Ladies Club nevű klubot. Több mint hetven társnőjével felvállalták, hogy ahol rászoruló emberekkel találkoznak, ott akár kétkezi munkával is segítenek.

Az adományozók többsége, 80 százaléka inkább kisebb-nagyobb összegekkel segít. Statisztikákkal egyébként nehéz nyomon követni a magánadományokat, mert többnyire névtelenek. Különösen nincs nyoma, ha nem bejegyzett alapítvány, egyesület kapja, és így adókedvezmény sem jár utána. Több minden tudható azonban a vállalatok adományozásáról. Ami nem azonos a szponzorációval, mivel az adományozott cserébe nem nyújt semmilyen ellenszolgáltatást. Egy felmérés szerint a vállalatok esetében nem a cég tevékenységi köre vagy az anyagi ereje a meghatározó, hogy adományoznak-e, hanem a cégvezető személyes indíttatása. Az esetek több mint tíz százalékában a vállalat az adományhoz semmilyen feltételt nem szab. Az adókedvezmény pedig csak három-négynél szempont száz közül. Ugyancsak háromnál számít, hogy kapott-e támogatásra érdemes kérelmet. Viszont minden ötödiknek fontos, hogy legyen ellenőrizhető a pénz felhasználása.

S hogy mire adunk, akár magánszemélyként, akár cégként szívesen? A mátrakeresztesi árvízkárosultak érdekében például az elmúlt hetekben megmozdult az ország, s több százmillió forint gyűlt össze. Egy kisnyugdíjas kezdte az akciót, majd a média, a nagyvállalatok és a bankok is csatlakoztak. Csakúgy, mint a tavaly decemberi ázsiai szökőár-katasztrófa után. „Békeidőben” pénzadományokkal elsősorban az egészségügyet, majd az oktatást támogatjuk. Természetbeni adományoknál viszont inkább fordított a sorrend.

A pártok a legtöbb adományt a választási kampányban kapják jótevőiktől. Minden olyan pénz, vagy szolgáltatás adománynak számít, amiért a politikai csoportoknak semmit sem kell tenniük, csak kapják, ermészetesen az állami támogatáson felül. Elméletileg minden efféle bevétellel is el kell számolni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé. Az ÁSZ azonban nem nyomozati szerv, így csak a bejelentett pártadományokra van rálátásuk. A legtöbb privát juttatás általában nem hivatalos, hanem kerülő úton jut a pártokhoz. A pénzbeni adományokat főleg vállalkozók, cégek és ritka esetben lelkes aktivisták folyósítják.

A legelterjettebb a „szolgáltatás adományozása”. Például az aktivisták, amikor plakátokat ragasztanak, akkor szabadidejüket adják kedvenc politikai erejüknek. Ugyanilyen, de pénzben sokkal inkább kifejezhető szolgáltatás például, ha egy „szponzor” átvállalja egy politikus szállítási költségeit (azaz autót ad a feneke alá), egy másik pedig a kampányrendezvény üdítőit és ropogtatnivalóit biztosítja. Ha a támogatott jelölt győz, akkor ő hatalmából adódóan elintézi, hogy a korábban őt támogató vállalkozók minél több „maszek” megrendelést kapjanak. Így
nőheti ki magát egy pici „büfés vállalkozás” hatalmas hidegkonyhai szolgáltatóvá.

Persze látszik, hogy az adomány sincs ingyen. Csakhogy azzal, hogy egy vállalkozás politikai hátszéllel jut megrendeléshez, a megrendelő „pártember” később igényeit is benyújthatja. Kérheti, hogy az érintett vállalkozás alkalmazzon a pártnak tetsző embereket. Kérés lehet az is, hogy bizonyos bevételeket feltétel nélkül utaljanak át bizonyos számlákra. Ettől kevésbé közvetlenebb módszer az, ha a megrendelő arra kéri „adományalapú” üzletfelét, hogy kérdezés nélkül vállalja át egy-két rendezvényének teljes költségeit a megrendelésekért cserébe. Ezek nem önzetlenek, de adományok.

pontatlan végjáték
Képtelenek voltak a góllövésre a világ legjobb támadói
Hószínű agancsos / 3 órája
Csodaszarvas járja az észak-magyarországi erdőségeket
A különleges állatot lencsevégre kapó természetfotós már tavaly is látta az állatot, amelynek egy társa is van.
Gyász
"Hogy egy gyermek milyen drága kincs,csak az tudja,akinek nincs. Mindent adhat az élet kétszer,kincset,márványból palotát, csak egyet nem adhat kétszer,Életet" Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk JELASITS ISTVÁN Halálának 16.évfordulóján. Szerető édesapád és szereteid.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GYÖNGYÖSI-PAP JÁNOSNÉ Pintér Terézia búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jaj szó nem sok annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján." Mély fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyám, Anyósom, Nagymamám, Dédnagymamánk MEGGYES SÁNDORNÉ Petró Terézia kecskeméti lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 21-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÖRÖK ANITA kecskeméti lakos, 40 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te nem leszel halott, Szívünkben élni fogsz, mint égen a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FEKETE MIHÁLY kecskeméti lakos, 77 éves korában elhunyt. Temetése hamvasztás után 2019. február 22-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat, szépet, de a kegyetlen betegség mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de ha már abban nem, legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál Te meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉTER GÁBORNÉ Molnár Margit tiszaugi lakos, 73 éves korában, hosszantartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ifj. KOVÁCS BALÁZS búcsúztatásán részt vettek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hgoy özv. MIHÁLI LAJOSNÉ Molnár Rozália kerekegyházi lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KŐRÖS FERENC kecskeméti lakos, 93 éves korában, 2019. február 14-én elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy özv. GARACZI JÁNOSNÉ Kovács Matild ballószögi lakos, 87. életévében elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 15.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALLA SÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben 2019. február 15-én, pénteken megtörtént. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, anyósom NAGY BÉLÁNÉ Bojtos Rozália kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
„Nincs már holnap, ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, szívetekben élek.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VERMES PÁLNÉ sz. Steindl Rózsa Borbála régi kalocsai, kunszentmiklósi lakos, majd Madaras legidősebb polgára életének 105. évében békésen elhunyt. Hamvait Kalocsán szűk családi körben helyezzük el. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza!" Fájó szívvel tudatjuk, hogy GYÖNGYÖSI-PAP JÁNOSNÉ Pintér Terézia hetényegyházi lakos, 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. február 18-án, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Hogy fiatalon tört ketté életed. A múltba visszatérve valami fáj, Valakit keresünk, aki nincs már." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DUNAI MIHÁLY életének 28. évében elhunyt. Temetése 2019. február 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászmisét a temetése napján 17.00 órakor tartjuk a kecskeméti Piarista templomban. "Emléke szívünkben örökké él!" A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NYERS JÁNOS nyárlőrinci lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, 15.00 órakor lesz a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítást szíveskedjenek mellőzni. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés túl nehéz lett, Átölelt és azt mondta: gyere haza." Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy özv. DROZDIK ISTVÁNNÉ Szénási Sarolta nyárlőrinci lakos, életének 92. évében elhunyt. Utolsó útjára 2019. február 18-án, 13.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton köszönetet mondunk a tiszaalpári PAX Otthon vezetőinek és dolgozóinak. A gyászoló család.
"Életünknek egén fénylő csillag voltál, Itt hagytál bennünket, még csak nem is szóltál, Most, hogy már kialudt az az áldott fényed, Pótolhatatlan lesz a Te drága lényed." (Korai Béla) Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy ifj. KOVÁCS BALÁZS 31 évesen, 2019. február 6-án elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 16-án, 10.00 órakor lesz a bugaci temetőben, polgári szertartás szerint. Soha el nem múló szeretetünk őrködik nyugalmad felett! Búcsúztatja a gyászoló család, rokonok, barátok, ismerősök. Kérjük a tisztelt gyászolókat, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le.
"Az ő szíve pihen, a miénk vérzik, fájdalmat csak az élők érzik." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. VÉGH LAJOS kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 15-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fekszem egy álomszép réten s körülöttem táncolnak az angyalok szaladnék felétek, sietnék hozzátok,... de sajnos már nem tudok. Ha majd leszáll az éj válasszatok magatoknak egy szépen fénylő csillagot az a fénypont vigyáz majd rátok ha hiszitek, hogy ott vagyok.... Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ATTILA jakabszállási lakos, életének 46. évében elhunyt. Temetése 2019. február 15-én, pénteken délután 14.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
kutatók igazolták / 4 órája
Az egészséges életmód tényleg csökkentheti a rák kockázatát
A tériszony nagy hátrány / 4 órája
Ön végigmenne a világ legveszélyesebb túraútvonalán? (videó)
szimpátia / 4 órája
Új feleséget kapott a Nyíregyházi Állatpark szumátrai tigrise
Zene és érzelmek / 5 órája
Vincze Lillát a bátyja nevelte fel
újra edzésben / 6 órája
Akár már szombaton pályára léphet Harry Kane
Még temetőkben is működik / 8 órája
Milliókat lehet megfigyelni az arcfelismerő rendszerrel – és ezt ki is használják