Hallgassa élőben!

Magyar láncok a multik ellen

Mától a legnagyobb hazai építőanyag-kereskedelmi cégek is közös irányítás alá szerveződnek. Hasonlóan, mint tették azt korábban az élelmiszer-kereskedelemben vagy a takarékszövetkezeteknél. A recept ott bevált, azok a magyar láncok ma is állják a versenyt a piacot meghódító, olykor agreszszívan terjeszkedő multinacionális láncokkal.

Tizenegy hazai építőanyag-kereskedelmi cég egyesült erővel, közös szervezet irányításával hozta létre a HUF-BAU Kft.-t, amely az ország egész területén meglévő huszonhat üzletével igyekszik versenyt teremteni a nagy nemzetközi áruházaknak.

A kereskedelmi egységek száma a rendszerpartneri szerződéseik révén folyamatosan bővül, a tervek szerint 2005 végére eléri a hatvanat. Az üzleteket nem kell megnyitni, mert azok eddig is működtek, csak éppen más néven. A cégtábla „átfestésével”, a háttérszervezet megerősödésével az árukínálatuk esetenként talán jobb is lesz, mint a bauMax, az OBI, a Praktiker vagy a Bricostore, de az új vállalkozás elsősorban a vevők szakszerű kiszolgálásában akar többet adni vevőinek.

Fölkészült eladókat alkalmaznak, akik pontosan tudják, milyen igényhez milyen eszközökre, áruféleségekre van szükség. Minden termékcsoportban kiképzett kereskedők tudják összehasonlítani a kínálatban szereplő cikkeket, s testre szabni a vevő számára.

Piedl György, a kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, bár a nagy áruházakra napjainkban nagyobb figyelem irányul, az építőanyagok kereskedelmében a hazai kiskereskedők bonyolítják a teljes forgalom mintegy nyolcvan százalékát. Nyilvánvaló, hogy az évi 100-200 milliós forgalmat bonyolító cégek összefogás nélkül sokkal magasabb árakkal tudnak csak dolgozni. Azáltal, hogy közülük a legnagyobbak most összeálltak, s az élelmiszer-kereskedelemben már meglévő, bevált módszerrel létrehozták az összesen 35 milliárd forint éves forgalmú szerveződést, lényegesen javulhat a versenypozíciójuk. A tőkeerős lánc nagyobb mennyiségben, kedvezőbb áron szerezheti be termékeit, amelyek a fogyasztók számára is olcsóbbak lehetnek. Az összefogás révén a cégek gazdasági stabilitása, munkahelymegtartó képessége is nő. Sőt! A jelenleg több mint félezer embernek munkát adó szervezet a következő évben húsz-harminc százalékos létszámbővüléssel számol.

A HUf-BaU a következő településeken található: Adony, Akasztó, Balatonalmádi, Budapest, Cegléd, Csorna, Dabas, Debrecen, Dunaharaszti, Eger, Ercsi, Gyál, Kecskemét, Kiskőrös, Makó, Mezőtúr, Mór, Nyíregyháza, Pécs, Soltvadkert, Solymár, Szeged, Székesfehérvár, Veresegyház, Verőce.

Takarékszövetkezetek: megjelentek a városokban is

A takarékszövetkezetek életképességüket azzal tudták megőrizni a multik időnként agresszív terjeszkedése ellenére, hogy megjelentek a városokban is – állítja Kiss Endre, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. Persze az igazi erejüket az adja, hogy azokat a területeket fedik le, ahova a multik nem is merészkednek. Magyarán a vidéket, a falvakat. Bár – ismeri el az elnök – a nagy forgalmú városi fiókok jövedelmezősége ellensúlyozza a kisebb településeken működő fiókok veszteségeit. Az ország minden második településén, összesen 1700 helyen működik ugyanis takarékszövetkezet, amelyekhez az emberek ragaszkodnak. Tehát a hagyomány termelőerővé vált, ennek is köszönhető, hogy a takarékszövetkezetek piaci részesedése a multik megjelenése után sem csökkent.

Co-op-titok: bolthalmazból egységes hálózat

A Co-op élelmiszerlánc a sikerét, életképességét annak köszönheti, hogy a rendszerváltás után, amikor versenytársak tömege jelent meg a piacon, képes volt a váltásra – mondja Murányi László, a Co-op Hungary Rt. általános vezérigazgató-helyettese. A közös beszerzés révén olyan árakat sikerült kialkudniuk, amelyekkel versenyképesek maradtak, a tarka bolthálózatot pedig egységes arculatú üzlethálózattá fejlesztették. Ez a folyamat még ma is tart, a láncba szerveződő 2540 üzlet mellett 1000 kisboltot is üzemeltetnek. Rájuk is ez a „sors” vár – tette hozzá Murányi László. Együttesen a teljes hazai élelmiszer-kereskedelemben 16 százalékos a Co-op piaci részesedése, s ezzel valamennyi multit megelőzik.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Irodalom
Versantológiákkal ünnepli a V4-eket a Petőfi Kulturális Ügynökség
Kecskemét / 16 perce
Négynapos munkahétre áll át októberben a Mercedes-gyár
Október 18-tól négynapos munkahétre áll át a kecskeméti Mercedes-gyár, péntekenként nem lesz termelés, és december 16-tól ugyancsak szünetel.
Gyász
Őszinte hálával mondunk köszönetet Mindenkinek, akik felejthetetlen halottunk VARGA JÓZSEF ny. főügyészség gk. vez. búcsúztatásán részt vettek, utolsó útjára elkísérték és részvétükkel fájdalmunkat próbálták enyhíteni. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok!" (Váci Mihály) A gyászoló család értesíti mindazokat, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SZEGEDI KÁROLYNÉ Ivanics Margit életének 71. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. 2021. október 1-jén, pénteken 10.45 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Köztemetőben a református egyház szertartása szerint. (Kecskemét, Béke fasor 71/a.) Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család tisztelettel kéri a szertartást követő személyes részvétnyilvánítás mellőzését.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBACSI IMRE kecskeméti lakos, 67 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL IMRE kerekegyházi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A zene maga az élet, és amíg szól, semmi nem hal meg örökre." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BALLUS TIVADARNÉ Gaál Edit szeretett Mamánk, Nagymamánk, Dédink, Didánk 2021. szeptember 8-án, életének 93. életévében örökre elaludt. Hamvai férjével közös urnasírba kerülnek a kecskeméti Köztemetőben, ahol evangélikus szertartás szerinti búcsúztatására szeptember 28-án, 13.00 órakor kerül sor. Várunk mindenkit, aki ismerte és szerette őt, hogy együtt idézzük fel különleges lényét, példaértékű életét. A gyászoló család.
Búcsúzunk VÖRÖS TIBORNÉ Nellikétől az örök tanító, a mindenkinek segítséget nyújtó, a békét-szeretetet adó és ezt kapó, családját összetartó, a családtagok elvesztése után bátran felálló, életével példát mutató szeretett édesanyámtól, maminktól, dédmamánktól. Élt 91 évet. Utolsó útjára kísérjük 2021. szeptember 27-én, 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben.
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz, örökké szívünkben tart a szeretet, és az emlékezés." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték és ismerték, hogy UJHÁZI LÁSZLÓ a bácsborsódi Moholy Nagy László Ált. Iskola és a Moholy Nagy László Művészeti Iskola volt tanára életének 71. évében, hosszú betegségben 2021. szeptember 14-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 25-én, 10.00 órakor lesz a bácsborsódi templomban, majd a köztemetőben. A gyászoló család.
Értesítjük valamennyi volt kollégát, tanítványt, ismerőst, BABODI BÉLÁNÉ Kőrösi Magdolna intézeti tanár elhunyt. Végakaratának eleget téve helyeztük örök nyugalomba. A Tisza őrzi emlékét.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ERZSÉBET fodrász kecskeméti lakos, 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZIJÁRTÓ ATTILÁNÉ Szőke Ilona kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. SCHEITZ LÁSZLÓ fogorvos 79 éves korában rövid, súlyos betegségben váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Ezúton mondunk köszönetet a BKKM-i Megyei Kórház Ápolási Osztály főorvosának Dr. Bank Gyulának és az osztály dolgozóinak áldozatos munkájukért, mellyel szerettünket NÉMETH LÁSZLÓT élete utolsó hónapjaiban gondozták. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk NÉMETH LÁSZLÓ hosszú súlyos betegségben, 77 éves korában, 2021. szeptember 14-én elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk SZÖLLŐSI LAJOS halálának harmadik évfordulóján Felesége, fia, lánya, veje és unokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARSA JÁNOS PÉTER kecskeméti lakos, 87 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 21-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel emlékezünk BALOG MIHÁLY halálának első évfordulójára. Szerető fia, menye, unokái, sógora, testvére.
"Mindenhol csend van, béke és nyugalom, Csak a szívünkben van igazi fájdalom. Csak állunk a sírnál és arra gondolunk, hogy valamikor egyszer ismét találkozunk." Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyám, szeretett feleségem BERENTE FERENCNÉ Szabó Ilona életének 72. és házasságának 49. évében, 2021. szeptember 9-én elhunyt. Jakabszálláson helyezzük örök nyugalomra 2021. szeptember 18-án, 10.00 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló férje és fia.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERES JÁNOSNÉ Amler Rózsa volt kunadacsi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Kezdetben azt gondoltam, hogy a halálod veszteség volt és pusztulás, fájdalom és bánat, melyet aligha lehet elviselni. Csak most kezdek rádöbbeni, hogy az életed ajándék volt, s egyre erősödő szeretet maradt utána." Marjorie Pizer Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SOMOGYI ENDRE 2021. szeptember 1-jén, életének 51. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben veszünk végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA JÓZSEF ny. főügyészségi gk. vez. 2021. szeptember 8-án, életének 81. évében, rövid súlyos betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. szeptember 16-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
premier league / 30 perce
Revansra készül a City az elveszített BL-döntőért
Gilgames-tábla / 51 perce
Ritka műkincset kapott vissza Irak
újabb szexragadozó? / 1 órája
Bosszút áll az áldozat? A vádlottak padjára kerülhet Havas Henrik
Páratlan alkotások / 1 órája
Tudja meg, hogyan vadásztak a reneszánsz korban!
galériával / 1 órája
Átadták Bács-Kiskun megye második kormányablakbuszát
Horváth Péter
vajon mi lehet a baj? / 2 órája
Aggasztó: sportolás közben esett össze a Harry Potter-filmek sztárja, kórházban kezelik