Hallgassa élőben!

Kifüstölik a kamerákat a folyosóról

Két héttel ezelőtt a TV2 Napló című műsorában rejtett kamerás felvételeken tilosban dohányzó képviselőket lepleztek le. A képeken látszott, hogy azok dohányoznak tiltott helyen, akik elfogadták a nemdohányzók védelmében alkotott törvényt.

Így dohányzunk mi, képviselők! Ott, ahol tilos. Ott, ahol mi tiltottuk meg. Ezek a képek a TV2 Naplójának felvételéről készültek, és bizony nagy vihart kavartak. Jóval több ez, mint vihar néhány parlamenti hamutartóban.

Számos képviselő, mostani és egykori miniszter a kijelölt dohányzóhelytől néhány lépésre csillapította nikotinéhségét. A lebuktató felvételeket bármelyik ülésnapon rögzíthették volna a tévések. A Parlamentben mindennapos látvány, hogy a honatyák zokszó nélkül cigarettáznak a folyosón. Van olyan képviselő, aki ahogy kilép az ülésteremből, azonnal rágyújt, míg mások az oldalsó erkélyeken füstölnek. A Napló éppen a törvényalkotók törvénysértését leplezte le tehát. Korábban az ÁNTSZ szakemberei váratlan ellenőrzéssel lepték meg a politikusokat. Az éppen törvénysértő honatyák akkor hirtelen elnyomták cigarettájukat, és bemenekültek az ülésterembe.

A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, a jövőben tilos forgatni, azaz mozgóképet rögzíteni a parlamenti folyosókon. „A parlament az ombudsmanhoz fordult amiatt, hogy lehet-e az Országgyűlés épületében rejtett kamerás felvételeket készíteni” – közölte tegnap Szili Katalin házelnök. Megjegyezte, senki sem kívánja sem a társadalom tájékoztatását, sem a médiumok hozzáférését korlátozni, de „az épületben rendnek kell lennie”.

Szili azzal példálózott, hogy az angol, a francia és a német parlamentben is csupán egyetlen hely van, ahol felvételeket lehet készíteni. Megemlítette azt is, hogy a házbizottság hétfői ülésén külön szóba került a folyosói dohányzás. Elmondta, a frakcióvezetők felhívják a képviselők figyelmét, hogy az arra kijelölt helyen dohányozzanak. De megjegyezte: „Minden ellenkező híresztelés ellenére az intézkedések nem állnak összefüggésben a dohányzásról a közelmúltban megjelent tévériporttal”.

A TV2 Tények című műsorának alkotóközössége alkotmánysértőnek, a sajtószabadságot korlátozónak tartja az Országgyűlés elnökének a sajtó parlamenti jelenlétével kapcsolatos új rendelkezését. Az ombudsmannak címzett levélben Kert Attila főszerkesztő azt kifogásolja, hogy ennek értelmében „az ülés ideje alatt az üléstermet övező folyosókon csak az írott sajtó képviselői tartózkodhatnak”.

A Tények stábja szerint ez a rendelkezés az újságírók egy csoportját diszkriminatív módon korlátozza alkotmányos jogainak gyakorlásában. A műsor készítői szerint az Országgyűlés elnöke jogszabállyal nem indokolható megkülönböztetést tett az írott és az elektronikus sajtó orgánumai között. Úgy vélik, az Országgyűlés munkájának nyilvánossága nem korlátozható az ülésteremben történtek robotkamerás közvetítésére, illetve az írott sajtóra. A választóknak ugyanis joguk van megismerni azt, hogy a képviselők miképpen végzik munkájukat akár az ülésteremben, akár annak folyosóján.

A döntés rosszat tesz a sajtószabadságnak

Nika György főszerkesztő, MTV Híradó: „Nem a kamerákat kell kitiltani a folyosókról, hanem a politikusokat kell rábírni, hogy a kijelölt helyen dohányozzanak. A döntés nem tett jót a sajtószabadságnak, mert a képi információ is információ. A mostani határozat miatt a képviselők nem fognak kevesebbet dohányozni, mint korábban.”

Rejtett eszközökkel senki sem vadászhat

Kolláth György alkotmányjogász: „A házszabály és annak rendelkezései a parlamenti képviselőkre nézve kötelezőek, az újságírókra azonban nem. A sajtót kitiltani a törvény szerint sem lehet. Rejtett kamerával azonban senki sem vadászhat törvénysértőkre, sem a Parlamentben, sem azon kívül. Ebben az esetben vétett a Napló és rendszeresen vétenek a kereskedelmi tévék, amelyek titokban készült felvételek bemutatásával buktatnak le törvénysértő embereket.”

Kitiltják a felvevőket – háborognak a nézők

Sváby András, a Napló műsorvezetője elmondta: két hete forgattak a Parlamentben. – Kíváncsiak voltunk, hogyan szegik meg azt a törvényt, amit ők hoztak. A film adásba került, ezután a házbizottsági ülés döntött: kitiltják a kamerákat a folyosókról. Nincsenek véletlenek.
Svábyt mindig érzékenyen érinti, ha őt vagy kollégáit munkájukban korlátozzák. Szerinte pontosan az az újságírók feladata, hogy ellenőrizzék a törvényhozás munkáját. Hiszen az adófizetők pénzéből kapják fizetésüket a képviselők. – Véleményem szerint ez egy végig nem gondolt döntés, ami minden határon túlmegy. Sérti a sajtótörvényt is. Az lenne a legjobb, ha mi is végezhetnénk a mi munkánkat és a képviselők is az övékét. Jó lenne, ha nem korlátoznának bennünket – mondta lapunknak Sváby András. Mint a műsorvezetőtől megtudtuk, a nézők felháborodását jelzi a sok telefon is. Legutoljára a Torgyán Józseffel foglalkozó adás közben érkezett ennyi szavazat. Több mint huszonhatezren fejtették ki véleményüket. Több mint 95 százalékuk úgy vélte: nincs joguk a politikusoknak kitiltani a kamerákat a T. Ház folyosóiról!

Semmilyen korlátozást nem tudunk elfogadni!

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója lapunknak elmondta: hasonló témában ők már az adatvédelmi biztoshoz fordultak. – Idén februárban írtunk az Országház című műsor kapcsán Péterfalvi Attilának. Kifogásoltuk, hogy a Parlament folyosóin és az ülésteremben nem lehet szabadon forgatni. Probléma az is, hogy a parlamenti stúdiótól csak az ülésterem totál képét kapjuk meg. Mi szeretnénk bemutatni az egyes szavazatokat, a hiányzó képviselők helyét, de erre nincs módunk. A hírigazgató szerint semmilyen kitiltást, korlátozást nem tudnak elfogadni. Bevett gyakorlat lett, hogy a sajtótájékoztatókon nem lehet más témát felvetni. – A politikusok szeretnék magukat a legkedvezőbb színben feltüntetni. Közleményeket adnak ki, nyilatkozat helyett. Direkt módon sértik meg a sajtószabadságot – véli Kotroczó Róbert. Egyébként az RTL Klub panaszát Péterfalvi Attila továbbította Takács Albert helyettes ombudsmanhoz. Tőle a mai napig nem kaptak választ.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
vallomás
Dobó Kata nem akart szexszimbólum lenni: „Szánalmas, hogy két dimenzióban gondolnak rám”
ferencváros / 17 perce
Interaktív kiállítás nyílt Albert Flórián emlékére a Groupama Arénában
A színvonalas és látványos kiállítás ünnepélyes pénteki megnyitóján megjelent a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, valamint unokája, Albert Flórián Patrik.
Gyász
Őszinte hálával mondunk köszönetet Mindenkinek, akik felejthetetlen halottunk VARGA JÓZSEF ny. főügyészség gk. vez. búcsúztatásán részt vettek, utolsó útjára elkísérték és részvétükkel fájdalmunkat próbálták enyhíteni. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok!" (Váci Mihály) A gyászoló család értesíti mindazokat, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SZEGEDI KÁROLYNÉ Ivanics Margit életének 71. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. 2021. október 1-jén, pénteken 10.45 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Köztemetőben a református egyház szertartása szerint. (Kecskemét, Béke fasor 71/a.) Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család tisztelettel kéri a szertartást követő személyes részvétnyilvánítás mellőzését.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBACSI IMRE kecskeméti lakos, 67 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL IMRE kerekegyházi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A zene maga az élet, és amíg szól, semmi nem hal meg örökre." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BALLUS TIVADARNÉ Gaál Edit szeretett Mamánk, Nagymamánk, Dédink, Didánk 2021. szeptember 8-án, életének 93. életévében örökre elaludt. Hamvai férjével közös urnasírba kerülnek a kecskeméti Köztemetőben, ahol evangélikus szertartás szerinti búcsúztatására szeptember 28-án, 13.00 órakor kerül sor. Várunk mindenkit, aki ismerte és szerette őt, hogy együtt idézzük fel különleges lényét, példaértékű életét. A gyászoló család.
Búcsúzunk VÖRÖS TIBORNÉ Nellikétől az örök tanító, a mindenkinek segítséget nyújtó, a békét-szeretetet adó és ezt kapó, családját összetartó, a családtagok elvesztése után bátran felálló, életével példát mutató szeretett édesanyámtól, maminktól, dédmamánktól. Élt 91 évet. Utolsó útjára kísérjük 2021. szeptember 27-én, 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben.
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz, örökké szívünkben tart a szeretet, és az emlékezés." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték és ismerték, hogy UJHÁZI LÁSZLÓ a bácsborsódi Moholy Nagy László Ált. Iskola és a Moholy Nagy László Művészeti Iskola volt tanára életének 71. évében, hosszú betegségben 2021. szeptember 14-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 25-én, 10.00 órakor lesz a bácsborsódi templomban, majd a köztemetőben. A gyászoló család.
Értesítjük valamennyi volt kollégát, tanítványt, ismerőst, BABODI BÉLÁNÉ Kőrösi Magdolna intézeti tanár elhunyt. Végakaratának eleget téve helyeztük örök nyugalomba. A Tisza őrzi emlékét.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ERZSÉBET fodrász kecskeméti lakos, 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZIJÁRTÓ ATTILÁNÉ Szőke Ilona kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. SCHEITZ LÁSZLÓ fogorvos 79 éves korában rövid, súlyos betegségben váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Ezúton mondunk köszönetet a BKKM-i Megyei Kórház Ápolási Osztály főorvosának Dr. Bank Gyulának és az osztály dolgozóinak áldozatos munkájukért, mellyel szerettünket NÉMETH LÁSZLÓT élete utolsó hónapjaiban gondozták. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk NÉMETH LÁSZLÓ hosszú súlyos betegségben, 77 éves korában, 2021. szeptember 14-én elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk SZÖLLŐSI LAJOS halálának harmadik évfordulóján Felesége, fia, lánya, veje és unokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARSA JÁNOS PÉTER kecskeméti lakos, 87 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 21-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel emlékezünk BALOG MIHÁLY halálának első évfordulójára. Szerető fia, menye, unokái, sógora, testvére.
"Mindenhol csend van, béke és nyugalom, Csak a szívünkben van igazi fájdalom. Csak állunk a sírnál és arra gondolunk, hogy valamikor egyszer ismét találkozunk." Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyám, szeretett feleségem BERENTE FERENCNÉ Szabó Ilona életének 72. és házasságának 49. évében, 2021. szeptember 9-én elhunyt. Jakabszálláson helyezzük örök nyugalomra 2021. szeptember 18-án, 10.00 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló férje és fia.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERES JÁNOSNÉ Amler Rózsa volt kunadacsi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Kezdetben azt gondoltam, hogy a halálod veszteség volt és pusztulás, fájdalom és bánat, melyet aligha lehet elviselni. Csak most kezdek rádöbbeni, hogy az életed ajándék volt, s egyre erősödő szeretet maradt utána." Marjorie Pizer Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SOMOGYI ENDRE 2021. szeptember 1-jén, életének 51. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben veszünk végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA JÓZSEF ny. főügyészségi gk. vez. 2021. szeptember 8-án, életének 81. évében, rövid súlyos betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. szeptember 16-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
galériával és videóval / 21 perce
Pörgős sportnapot tartottak az orgoványi iskola frissen átadott tornatermében
Horváth Péter
Irodalom / 37 perce
Versantológiákkal ünnepli a V4-eket a Petőfi Kulturális Ügynökség
Kecskemét / 52 perce
Négynapos munkahétre áll át októberben a Mercedes-gyár
Hraskó István
premier league / 1 órája
Revansra készül a City az elveszített BL-döntőért
Gilgames-tábla / 1 órája
Ritka műkincset kapott vissza Irak
újabb szexragadozó? / 1 órája
Bosszút áll az áldozat? A vádlottak padjára kerülhet Havas Henrik