Alföldi a Napkirály udvarában

Ha a haját tépő, ideges típus lenne Alföldi Róbert, most aztán lenne oka rá. Hiszen egymásra torlódnak a munkái. Ám Alföldi nyugodt, tudja, mindent szép sorjában...

Alföldi Három nővérjének szereplői korosabbak az ismert csehovi nőalakoknál.
– Kicsit átírta, ahogy szokta? – kérdezem.
– Ettől tudok játszani a múlttal és a jelennel – szabadkozik.
Alföldi szerint napjainkban sok szempontból nehezebb az élet, mint amilyen sorsot Csehov írt meg a nővéreknek.
– Több negyvenes-ötvenes barátom él család nélkül, teljesen egyedül. A házasság, a jó kapcsolat megtartása is állandó munka. Talán nem marad rá időnk, erőnk, hogy foglalkozzunk vele – mondja, miközben eloroz egy szál cigarettát. A darab befejezése titok, elégedjek meg azzal, nem lesz happy end.
Szinte mentegetőzve mondja, hogy decemberben kicsit pihen. Két operarendezését – Attila, Faust – nemsokára újabb követi. Versailles-ba utazik, a napkirály színházába hívták. Jövő héten indul megismerkedni a színészekkel. A rendezés még odébb van. Tavasz óta Alföldi játssza Casanovát Kecskeméten. A Bábszínházban a tavaszi fesztiválon a Sade márkit rendezi felnőttelőadásban. Majd Miskolcon, Polgár Lászlóval a főszerepben színpadra viszi
A kékszakállú herceg vára című Bartók-operát.
Hamarosan Bacsó Péterrel forgat, akinek a filmjében főszerepet kapott. A készülő film forgatásáról nem hajlandó többet elárulni, de tudjuk, ez lesz élete első nagyjátékfilmje.
A tévés Alföldi is szóba kerül.
– Nem váltam el haraggal a TV2-től – mondja. – Megértettem, hogy a Lesz ez még így sem! nem kereskedelmi tévébe való. Nem hozott elég pénzt. Viszont annak ellenére, hogy késő este ment, jó volt a nézettsége – bólogat.
Arra gondolhatnánk, ha Alföldi fest, akkor elvonul csendes magányába és várja az ihletet. Ám nem így van. Otthon, éjszaka születnek a képek. A festő nem panaszkodhat, soha nem marad a nyakán egy kép sem. A tárlaton többnyire helyben elkelnek az Alföldi-festmények. Most már szorítja az idő, itt van a nyakán a kiállítás-megnyitó.
A kíváncsiság nem hagy nyugton, meg kell kérdeznem.
– Melyik a kedvenc? A színészet? A rendezés? – Nézem hamiskásan megcsillanó szemét, elmosolyodik, amolyan Alföldisen.
– A rendezésre nagyon fel kell készülni. A színész pedig a szerep kedvéért a lelkét, a szívét, ösztöneit megnyitja – elgondolkodik kicsit. – Erről nem nyilatkozom.
Aztán az időhiány kerül szóba, amivel annyian küzdenek. Mindenki rohan valahová. Talán ha egy nap negyven órából állna, könnyebb lenne. Mindenre maradna időnk. Alföldi például mikor találkozik a barátaival?
– Általában éjszaka, kora délelőtt vagy a hét végén – mondja. – Amikor már régen láttak, nem jelentkezem, felhívnak azzal, hogy élek-e még.
– Barátai a szakmából vagy a civil életből kerülnek ki?
– Főleg civilek – válaszolja.
Próba után még nem siet haza.
– Megszokta a belvárosi otthont a budai lakás után? – faggatom.
– Persze! Mindig is a dzsungelben éltem, olyan ez, mint város a városban, de még inkább, mint egy falu. Mindenki mindenkit ismer, a kis boltos késő estig nyitva tart. Így szeretem.

meglepetés
Khloé Kardashian úgy tűnik, új arcot csináltatott
szépülhet a vidék / 14 perce
Hatvanmilliárdos fejlesztési pályázat indult a kisebb szálláshelyeknek
A Kisfaludy-program támogatási programjában minden olyan szereplő részt vehet, aki legfeljebb nyolcszobás szállást működtet.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMET MIHÁLYNÉ Szabó Irén kecskeméti lakos, 66 éves korában, rövid de súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 28-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Ne búsúljatok, Nekem már nem fáj semmi, ha eljön az este, csillagként tudok nektek üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, amit nem lehet pótolni." Fájó szívvel emlékezünk BERÉNYI MIHÁLY halálának 1. évfordulójára. Felesége, lányai, unokái és dédunokái.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy fiúnk SZIGETVÁRI KÁROLY kecskeméti lakos, 47 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 28-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
SZÁLLJON A JÓ HÍR: JÉZUS KRISZTUS ÉL! ŐVELE JÁRNI, Ó MILY DRÁGA CÉL! HIRDETNI SZERTE: NEM GYŐZ A HALÁL, ŐBENNE ÜDVÖT MINDEN SZÍV TALÁL. MAKKAI FERENC FÉRJ, ÉDESAPA, NAGYPAPA ÉPÜLETGÉPÉSZMÉRNÖK, IGAZSÁGÜGYI SZAKÉRTŐ CÉGTULAJDONOS DRÁGA CSALÁDOM, ROKONAIM, BARÁTAIM, ISMERŐSEIM! TUDATOM VELETEK, HOGY 72. ÉVEMBEN A CSILLAGÖSVÉNYEN ELINDULTAM AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBA. NE AGGÓDJATOK, AZ ANGYALOK VIGYÁZNAK RÁM. ELKÖSZÖNÖK TŐLETEK 2020.05.30 -ÁN SZOMBATON 14 ÓRAKOR A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS TEMETŐBEN A REFORMÁTUS EGYHÁZ SZERTARTÁSA SZERINT. BÚCSÚZUNK: 47 ÉVI BOLDOG HÁZASSÁG UTÁN FELESÉGED: ÉVA; GYERMEKEID: ZSOLTI, ZSANETT, CSILLA PEDIG VÁR A MENNYORSZÁG KAPUJÁBAN A SZÜLEIDDEL EGYÜTT; UNOKÁID: NOÉMI, MARCELL, MÁRK, DALMA, VIKTÓRIA, LAURA; ANYÓSOD: ANYUKA A DÉDIMAMA; MENYED: EDINA; VEJEID: GYURI ÉS GYÖRGY; TESTVÉRED: MELINDA ÉS CSALÁDJA; SÓGORNŐD: ILDIKÓ ÉS CSALÁDJA. KÖSZÖNETET MONDUNK MINDAZOKNAK, AKIK AZ UTOLSÓ ÚTJÁN VELÜNK TARTANAK. SZÍVÜNK EGY DARABJA TÁVOZIK VELED, HIÁNYOZNI FOGSZ, TE ÁLDOTT, JÓ LÉLEK.”
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik kollégái, tanítványai, barátai és ismerősei voltak, hogy dr. MAGYAR JÓZSEF villamosmérnök, főiskolai docens 74 éves korában, hosszú betegség után 2020. május 15-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 29-én, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. A gyászoló család.
Édesanyánk Kállai Pálné, született BERTA MÁRTA otthonában, szerettei körében pihent, 2020. március 22-én pedig elköltözött, már kedves férjével, Édesapánkkal együtt vigyázzák minden léptünket. Földi búcsúztatása szűk családi körben történt. A kecskeméti Köztemető TS/III/8 parcellájánál tudják szeretetüket kifejezni. Neki ajánlott mise a kecskeméti Nagytemplomban 2020. május 31-én, 18.00 órakor tartandó. Fia.
"Ha emlegettek köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok mosolyogjatok, Emlékem így áldás lesz rajtatok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROZSI TIBORNÉ Aczél Katalin ágasegyházi lakos, életének 73. évében elhunyt. Temetése 2020. május 25-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet. Szívünkben örök fájdalom és szeretet." LOVAS LÁSZLÓNÉ Kéri Gizella halálának 7. évfordulójára. Szerető férjed és családod.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÁBI JÁNOSNÉ Tóth Margit kecskeméti lakos, életének 78. évében elhunyt. Temetése 2020. május 25-én, 11.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMON GYÖRGYNÉ Mészáros Ilona kunadacsi, volt balázspusztai lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 26-án, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Őszinte köszönetet mondunk Mindenkinek, aki mély gyászunkban és fájdalmunkban osztozott velünk és elkísérte férjemet MEZŐ MIHÁLYT Misit utolsó útjára. Szívünkben örökre Velünk marad, nagyon fog hiányozni. Megemlékező Istentisztelet 2020. május 24-én, 10.00 órakor lesz az Evangélikus Templomban. Gyászoló családja.
"Emberi törvény kibírni mindent, S menni mindig tovább, még akkor is ha nem élnek benned remények és csodák." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. GARACZI PÁLNÉ Nagy Irén fülöpházi lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 22-én, 13.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönetet mondunk azoknak, akik megjelennek a temetésen, gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk B. TÓTH JÓZSEFNÉ Illés Ilona 85. életévében elhunyt. Temetése 2020. május 22-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Sokat vártál erre Fater, de az időd most jött el. Legyen Neked jó utazásod és üdvözöld boldogan Édesanyámat mikor látod." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOHLMAYER ZOLTÁN kecskeméti lakos, 78 éves korában, 2020. május 8-án elhunyt. Temetése az kecskeméti Református temetőben 2020. május 22-én, 12.00 órakor kezdődik. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
El nem múló szeretettel emlékezünk DINNYÉS LÁSZLÓNÉ Tóth Erzsébet halálának 3. évfordulójára. Élettársa és családja.
"Suhanva száll az élet tova, Ami elmúlt nem jön vissza soha. Már lassan mindent elveszítünk, De lesz kiket örökké szeretünk." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KOPCSIK FERENCNÉ Halasi Ilona súlyos betegség után, 2020. május 12-én, 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. május 22-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Búcsúznak tőle: gyermekei.
"Szenvedéstől meggyötört testem sírba pihenni tér. Bűnöktől megtisztult lelkem Isten jóságától kegyelmet kér." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették , hogy BÁN IMRE kecskeméti lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 22-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Szerettei.
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani." Megrendülten tudatjuk, hogy LOSONCZI JÓZSEFNÉ K. Szabó Julianna Kecskemét, Hargita u. 8. sz. alatti lakos 80. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. május 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskemkéti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Ott pihensz, ahol nem fáj semmi. S nyugaladat nem zavarja senki. Életed elszállt mint a virágillat, De emléked ragyog mint a fényes csillag." Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, akik ismerték , hogy VAKULYA NÁNDOR szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család.
"Csoda volt hogy éltél, hogy bennünket szerettél. Te nekünk nem is haltál meg csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARKAI JÓZSEF kecskeméti lakos, 77 éves korában elhunyt. Temetése 2020. május 21-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
karanténkötelezettség nélkül / 27 perce
Szerdától már két napot tölthetnek a szlovákok Magyarországon
Baja / 1 órája
A Baja Energetika Kft. kintlévősége 20 millió forintra csökkent
PN
séták / 2 órája
Online látogatható az Országház több nevezetes helyszíne
különleges alkalom / 2 órája
Virtuálisan ünnepli a gyermekeket a BKV és a Magyar Telekom
Európában / 2 órája
Bécsi orvosok elsőként végeztek tüdőátültetést koronavírusos betegnél
bayern münchen / 3 órája
BL-serleg kell a világklasszis szinthez?