Alföldi a Napkirály udvarában

Ha a haját tépő, ideges típus lenne Alföldi Róbert, most aztán lenne oka rá. Hiszen egymásra torlódnak a munkái. Ám Alföldi nyugodt, tudja, mindent szép sorjában...

Alföldi Három nővérjének szereplői korosabbak az ismert csehovi nőalakoknál.
– Kicsit átírta, ahogy szokta? – kérdezem.
– Ettől tudok játszani a múlttal és a jelennel – szabadkozik.
Alföldi szerint napjainkban sok szempontból nehezebb az élet, mint amilyen sorsot Csehov írt meg a nővéreknek.
– Több negyvenes-ötvenes barátom él család nélkül, teljesen egyedül. A házasság, a jó kapcsolat megtartása is állandó munka. Talán nem marad rá időnk, erőnk, hogy foglalkozzunk vele – mondja, miközben eloroz egy szál cigarettát. A darab befejezése titok, elégedjek meg azzal, nem lesz happy end.
Szinte mentegetőzve mondja, hogy decemberben kicsit pihen. Két operarendezését – Attila, Faust – nemsokára újabb követi. Versailles-ba utazik, a napkirály színházába hívták. Jövő héten indul megismerkedni a színészekkel. A rendezés még odébb van. Tavasz óta Alföldi játssza Casanovát Kecskeméten. A Bábszínházban a tavaszi fesztiválon a Sade márkit rendezi felnőttelőadásban. Majd Miskolcon, Polgár Lászlóval a főszerepben színpadra viszi
A kékszakállú herceg vára című Bartók-operát.
Hamarosan Bacsó Péterrel forgat, akinek a filmjében főszerepet kapott. A készülő film forgatásáról nem hajlandó többet elárulni, de tudjuk, ez lesz élete első nagyjátékfilmje.
A tévés Alföldi is szóba kerül.
– Nem váltam el haraggal a TV2-től – mondja. – Megértettem, hogy a Lesz ez még így sem! nem kereskedelmi tévébe való. Nem hozott elég pénzt. Viszont annak ellenére, hogy késő este ment, jó volt a nézettsége – bólogat.
Arra gondolhatnánk, ha Alföldi fest, akkor elvonul csendes magányába és várja az ihletet. Ám nem így van. Otthon, éjszaka születnek a képek. A festő nem panaszkodhat, soha nem marad a nyakán egy kép sem. A tárlaton többnyire helyben elkelnek az Alföldi-festmények. Most már szorítja az idő, itt van a nyakán a kiállítás-megnyitó.
A kíváncsiság nem hagy nyugton, meg kell kérdeznem.
– Melyik a kedvenc? A színészet? A rendezés? – Nézem hamiskásan megcsillanó szemét, elmosolyodik, amolyan Alföldisen.
– A rendezésre nagyon fel kell készülni. A színész pedig a szerep kedvéért a lelkét, a szívét, ösztöneit megnyitja – elgondolkodik kicsit. – Erről nem nyilatkozom.
Aztán az időhiány kerül szóba, amivel annyian küzdenek. Mindenki rohan valahová. Talán ha egy nap negyven órából állna, könnyebb lenne. Mindenre maradna időnk. Alföldi például mikor találkozik a barátaival?
– Általában éjszaka, kora délelőtt vagy a hét végén – mondja. – Amikor már régen láttak, nem jelentkezem, felhívnak azzal, hogy élek-e még.
– Barátai a szakmából vagy a civil életből kerülnek ki?
– Főleg civilek – válaszolja.
Próba után még nem siet haza.
– Megszokta a belvárosi otthont a budai lakás után? – faggatom.
– Persze! Mindig is a dzsungelben éltem, olyan ez, mint város a városban, de még inkább, mint egy falu. Mindenki mindenkit ismer, a kis boltos késő estig nyitva tart. Így szeretem.

szponzorált tartalom
Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés
felfoghatatlan vagyon
A Microsoft alapítója a világ leggazdagabb embere
Eb-selejtező / 5 órája
Legyőzték Szlovákiát a kosaras lányok
A nemzeti csapat legjobbja Határ lett 20 ponttal.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, a Margaréta Otthon dolgozóinak, akik BARNA JÓZSEF temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Szeretett Édesanyánkra özv. GÁL MIHÁLYNÉ halálának 25. évfordulóján. Négy gyermeke és hét unokája.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH DEZSŐNÉ Kata kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 21-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Megyek az úton, de ne sirassatok, Földi életemből csak ennyi jutott. Isten minden embernek kimérte, Kinek hol a kezdete és hol a vége." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH FERENCNÉ Kovács Rózsa kecskeméti (Borbás) lakos, 60 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2019. november 19-én, 10.00 órakor helyeztetjük örök nyugalomra a szentkirályi Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak akik Édesapámat, KOVÁCS MIHÁLYT utolsó útjára elkísérték, a szeretet virágaival búcsúztak Tőle. Szerető Család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ALFÖLDYNÉ DOBOZI ESZTER temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
DR. MAKKAI CSILLÁRA Drága kislányunk! HALÁL NINCS. A CSILLAGOK ÖRÖKKÉ ÉLNEK. Anyu, apu
"Ha majd leszáll az éj válassz magadnak egy szépen fénylő csillagot... az a fénypont vigyáz majd rád... ha hiszed azt, hogy ott vagyok..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ÁGOSTON KRISZTINA 41 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 18-án, 13.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TRANAVECZ MÁRIA ballószögi lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án, 15.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁGÓ BÉLÁNÉ Földesi Ilona - Icuka - helvéciai lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án, 11.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél, Szívünkben itt él emléked örökre, ha látni akarunk, felnézünk az égre, A csillagok között utazol tovább, ott várj ránk, ha időnk lejárt." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Özvegy HAJNAL ANDRÁSNÉ Adamik Erzsébet életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. november 19-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUSA LÁSZLÓNÉ Bende Irén Helvécia-matkói lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." GEIGER FERENC halálának 20. évfordulójára. Felesége, édesanyja, testvérei és akik ismerték és szerették.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZ. KOVÁCS MIHÁLYNÉ Wágner Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 15-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik Feledni nem lehet Szívünk örökké őrzi emlékedet." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS PÁL DÁNIEL kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u-i). Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARNA JÓZSEF a Margaréta Otthon lakója 97. életévében elhunyt. Temetése 2019. november 14-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyitlvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen..." Fájó szívvel tudatjuk, hogy id. HUNYADFI FERENC 70 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 14-én, 9.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Madi család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." id. CSIKAI KÁLMÁN (1944. 03. 05 - 1994. 11. 13.) halálának 25. évfordulóján. Szerettünkért szentmisét tartunk 2019. november 13-án, 18.00 órakor a kecskeméti Nagytemplomban. Szerető felesége Katika, fia Kálmán és Robi, menye Kriszti és Zsuzsa és az unokák Krisztike, Kálmi, András és Robcsi.
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, s pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ALMÁSI FERENC lakiteleki lakos, 72 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. november 13-án, 11.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ISTVÁN ballószögi lakos, életének 64. évében elhunyt. Temetése 2019. november 13-án, 9.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
tűzeset / 7 órája
Kigyulladt egy autó Kecskeméten
baon.hu
röplabda / 7 órája
Idegenben győzött a KRC
Borbély Károly
BÁCS-KISKUN / 8 órája
Kitűnő gyümölcsfaoltványokat adott a gazdáknak a hosszú ősz
Miklay Jenő
futsal / 8 órája
A második kört kezdi a Scoregoal csapata
Borbély Károly
labdarúgás - NB III. / 8 órája
Nem élt a meccslabdával a KTE
Borbély Károly
Kiskunhalas / 8 órája
Büntetőeljárás is folyik a halasi veszélyes hulladék ügyében
Pozsgai Ákos