Ország-világ

2021.07.08. 11:17

Hátrahagyják önkormányzataikat a választásra készülő baloldaliak

Nem Karácsony Gergely az egyetlen, aki feladatait hátrahagyva beleveti magát az országos politikába és megméreti magát az előválasztáson.

Kétségkívül Karácsony Gergely a leg­ismertebb baloldali városvezető, aki a szivárványkoalíció őszi előválasztásán indul. Budapest főpolgármestere nagy csinnadrattával jelentette be az indulását a baloldal miniszterelnök-jelölti versenyén, amikor elutazott a szülőfalujába, Nyírtassra. A bejelentéssel kérdésessé vált, hogy a már teljes mértékben az országos politikára és a következő választásra összpontosító városvezetőnek vajon mennyi ideje és energiája marad a főpolgármesteri feladataira – írja a Magyar Nemzet.

Ezzel persze felmerült az is, hogy

Karácsony mindössze a miniszterelnök-jelölti ambícióit támogató ugródeszkaként tekintett a fővárosra, és a választási kampánynak rendeli alá Budapestet.

Ugyanakkor nem Karácsony az egyetlen baloldali politikus, aki városvezetői feladatait hátrahagyva beleveti magát az országos politikába és megméreti magát az előválasztáson.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely első embere már régóta a közvélemény tudtára adta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltjeként indul a baloldali előválasztáson.

A helyzetet érdekessé teszi, hogy egy korábbi eseményen közös fotó készült Karácsonyról és Márki-Zayról, amit a főpolgármester mutatott meg közösségi oldalán, miközben a két politikus papíron ellenfélnek számít.

Budapest és Hódmezővásárhely vezetői mellett Szigetszentmiklós baloldali polgármestere, Nagy János is megméreti magát az előválasztáson, Pest megye 8. számú választókerületében.

Említésre méltó, hogy Márki-Zay Péter támogatásával száll ringbe a politikus, aki már 2019-ben is az MMM helyi szervezetének számító Szigetszentmiklósi Kossuth Kör bázisáról indulva nyerte meg a választást. Ugyanakkor a negyvenezres város vezetője tavasszal még azt nyilatkozta, csak akkor fontolja meg, hogy indul-e a baloldali előválasztáson, ha legalább két szervezet támogatja.

Egerben Berecz Mátyás (DK) indul az előválasztáson, aki korábban a hevesi megyeszékhely alpolgármestere volt, a politikust a Jobbik is támogatja. Korábban ugyanitt kívánt indulni Mirkóczki Zita (MSZP), a város másik volt alpolgármestere is, de az ügyben júniusban váratlan fordulat állt be. Kiderült, hogy

a szocialisták nem a párt helyi arcát, Mirkóczki Zitát, hanem a Momentum jelöltjét, Jánosi Zoltánt támogatják a körzetben.

Mint ismeretes: Eger volt az első város 2019-ben, ahol a régi baloldal a Jobbikkal együtt választási szövetséggé, majd a győzelem után frakcióvá állt össze. Azóta konfliktusok sora terheli az egri városvezetést, ami ahhoz vezetett, hogy Mirkóczki Ádám polgármestert nyár elején a helyi szivárványos koalíciót összefogó Egységben a Városért elnökségéből kizárták, amire válaszul negyedmagával távozott az önkormányzati frakcióból.

Érden Tetlák Örs, a város alpolgármestere, az LMP elnökségi tagja is ringbe száll a baloldali előválasztáson, és elindul Bősz Anett ellen, aki a Magyar Liberális Párt elnöke, a Demokratikus Koalíció jelöltje, és akit a Jobbik is támogat. Bősz Anett történetesen az érdi polgármester, Csőzik László felesége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában