Leleplezve

2018.02.01. 07:54

Hatalmas összeg van Gyurcsány eltitkolt bankszámláján

Óriási vagyont tart egy osztrák pénzintézetben a Demokratikus Koalíció elnöke, aminek nyoma sincs a bevallásában. Gyurcsány Ferenc tegnap leadott vagyonnyilatkozata szerint elképesztően nagy lábon él.

Budapest, 2017. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a párt hivatalos ünnepi és születésnapi rendezvényén a budapesti Hotel Hungária City Centerben az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Néhány hónapja még Orbán Viktor miniszterelnökről terjesztette Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, hogy titkos svájci bankszámlával rendelkezik, ám ma kiderült, maga Gyurcsány az, akinek rejtett vagyona van külföldön. A Magyar Idők Online azt írja, hogy a DK elnöke tegnap valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek. Gyurcsány az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, ami egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve.

A DK vezetője a Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számlán tartja azt a hatalmas összeget, amit eltitkolt a választók elől. Az osztrák bank egy exkluzív, magánkézben lévő pénzintézet, amely 1833 óta működik és büszkén hirdeti magáról, hogy a Handelsblatt felmérésén sorozatban hatodik alkalommal választották meg Ausztria legjobb elitbankjának.

Gyurcsány Ferenc tegnap este tette közzé 2017-es vagyonnyilatkozatát, amelyben  bruttó 747 878 forintos képviselői tiszteletdíján felül csak a családi vállalkozástól, az Altus Portfólió Kft.-től származó nem egészen 223 millió forint osztalékot tüntette fel rendszeres vagy eseti jövedelemként. A Magyar Idők Online felidézi, hogy ez a társaság 2016-ban 1,2 milliárd forint, míg az Altus Befektetési Zrt. 2015-ben 74 millió és 2014-ben 169 millió forintos osztalékot fizetett ki neki. Az egykori kormányfő emellett egy 50 négyzetméteres pápai lakást és a feleségével közösen vásárolt háromezer négyzetméteres kötcsei telket és a rajta álló 267 négyzetméteres házat vallott be az okiratban tavaly és idén egyaránt.

A vagyonnyilatkozat alapján a Ripost kiszámolta, hogy Gyurcsány Ferenc elképesztően nagy lábon él, körülbelül havi 20 milliót költ, annyit, amennyit egy átlagos magyar család 10 év alatt.

A Magyar Idők Online megjegyzi: felettébb meglepő, hogy a vagyonmérlegében nem szerepel a képviselői tiszteletdíj havi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelés. Gyurcsány Ferenc az adózott jövedelmét a nyilatkozatok szerint értékpapírba fektette, aminek árfolyamértéke 2016 és 2017 fordulóján valamivel több mint 641 millió, 2018 elején pedig 605 millió forint volt volt.

Nem Gyurcsány Ferenc az első baloldali politikus, akiről kiderült, hogy titokban jelentős összegeket tart külföldi számlán. A szocialista Simon Gábor, aki Gyurcsány miniszter- és pártelnöksége idején az MSZP országos választmányát vezette, később pedig elnökhelyettes lett, 2014-ben bukott le. Az azóta már bírósági szakba jutott büntetőeljárásban az ügyészség azt állítja: 2008 és 2012 között vagyonnyilatkozataiban, illetve adóbevallásaiban Simon jövedelemként csak az országgyűlési képviselői, illetve államtitkári tisztségéért kapott bevételeket tüntette fel, miközben ugyancsak Ausztriában nyitott bankszámláin ismeretlen forrásból 770 ezer eurót – körülbelül 240 millió forintot – helyezett el, s ez után nem fizetett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást. A Simon-ügy kipattanásakor Gyurcsány Ferenc leszögezte: a politikus számláján található pénzhez az MSZP-nek semmi köze.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában