választási csalás

2021.09.14. 08:05

Hamis aláírásokkal lett képviselőjelölt

Választási csalással került az egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásába a legutóbbi országgyűlési választásokon a XVI. kerületben Vajda Zoltán, aki most a Márki-Zay-féle mozgalom jelöltjeként indul. Kiderült, hogy az őt támogató aláírások hamisak voltak. A baloldali politikus a helyi előválasztási vita után tagadta, hogy rendőrségi ügye lett volna.

Választási csalás elkövetésével került az egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásába, vagyis törvényességen kívül lett az ellenzék képviselőjelöltje a 2018-as országgyűlési választásokon Vajda Zoltán.

A Magyar Nemzethez eljutott a Fővárosi Főügyészség határozata, amely azt a nyomozást zárja le, ami még 2018-ban indult a baloldali politikus ellen lakossági feljelentésre.

Ebből kiderül:

Vajda el sem érte volna a lakossági ajánlások minimális, ötszázas mennyiségét a kampányában, ha nem nyújt be olyan íveket is a helyi választási bizottságnak, amelyeken ismeretlenek hamisították az aláírásokat.

„Ezek nélkül Vajda Zoltánt nem lehetett volna nyilvántartásba venni a helyi választási bizottságnál” – állapította meg az ügyészség.

Ez úgy derült ki, hogy az ajánlóívek lefoglalása után bebizonyosodott: az azokon szerepeltetett választópolgárok személyesen nem adtak ajánlást Vajdára, egy részük azért, mert más pártra szavazott. A BRFK korrupciós bűnözés elleni főosztályának nyomozói – a politikus gyanúsítotti kihallgatása alapján – ugyanakkor arra jutottak, hogy az ajánlóíveket ismeretlen személy töltötte ki és írta alá. Vagyis azt, hogy Vajda tudott is az általa felhasznált aláírások valótlanságáról, nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, mivel állítása szerint az aláírásgyűjtést nem maga intézte, hanem a nyomozás során ismeretlenül maradt aktivisták. A vallomása alapján a büntetőjogi felelősségre vonás nem volt eléggé megalapozott – áll az eljárást megszüntető okiratban.

Korábbi sajtóhírek szerint nemcsak más pártok szimpatizánsainak megszerzett aláírásait találhatták meg Vajda lefoglalt ajánlóívein, hanem régebben elhunyt kerületiek adatait is felhasználták.

Erre nem tér ki a hivatalos ügyészségi határozat, bár úgy fogalmaz, hogy az érintett lakosok nem adtak személyes ajánlást a politikusra.

A XVI. kerületben múlt csütörtökön tartott baloldali előválasztási vita után Vajda Zoltán újságírói kérdésre válaszolva határozottan tagadta, hogy rendőrségi ügye lett volna. Vajda Zoltán egyébként korábban többször összeütközésbe került a választási bizottsággal, pénzbüntetést kapott, mert tiltott helyen reklámozta magát, illetve iskolában kampányolt. 2017-ben – még az Együtt elnökségi tagjaként – meghirdette a kormány tájékoztató plakátjainak szervezett megrongálását és letépését.

Nemrégiben pedig Face­book-oldalán arra szólított fel, hogy kezdjék el listázni azokat a kerületben, akik az „embertelen, fasiszta, elnyomó rendszerű” Fidesz-kormány támogatói. Budapest 13. választókerületének egy része Zugló-Alsórákos, másik része a XVI. kerületbe esik.

A körzetet a fideszes Szatmáry Kristóf képviseli, aki a 2014-es választásokon Karácsony Gergelyt győzte le, 2018-ban pedig éppen Vajdát. A választókerületben jelenleg négy baloldali jelölt van versenyben: a DK-s (és a Jobbik által támogatott) Nemes Gábor, a momentumos Hollai Gábor, Palotás János (Új Világ Néppárt) és Vajda Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, utóbbit az MSZP és a Párbeszéd is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában