Járvány

2021.02.11. 11:04

Hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

Hagyományos módon – írásbeli és szóbeli számonkéréssel – tervezik megtartani az idei érettségit, a vizsgák előtt álló diákok személyes konzultációkon vehetnek részt az iskolákban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.

Debrecen, 2020. május 5. Védõmaszkot viselõ diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2020. május 5-én. Matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta:

a tavaly tavaszi és őszi írásbeli vizsgákon, valamint a januári középfokú felvételin alkalmazott intézkedések mellett – tantermenként tíz tanuló, maszkviselés, testhőmérséklet-mérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés – sehol sem alakult ki gócpont.

Ősszel pedig harmincezren tudtak szóban is levizsgázni úgy, hogy egy tanteremben háromtagú bizottság – egymástól is távolságot tartva, maszkban – vizsgáztatott egy-egy érettségizőt – tette hozzá.

A köznevelési államtitkár kiemelte:

tavasszal, amikor csak írásbeli vizsga volt, az eredmények megfeleltek az előző öt év átlagának. A szóbeli vizsga azonban sok tanulónak javítási lehetőséget is jelent

- indokolta annak megtartását.

Maruzsa Zoltán elmondta: szeptembertől november 11-éig jelenléti oktatásban vehettek részt az érettségi előtt állók, azóta pedig digitális munkarendben tanulnak. Sok olyan digitális tananyag is az érettségizők rendelkezésére áll, amely segíti a felkészülésüket. Január eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével. Ezeken célzottan biztosíthatnak lehetőséget a személyes kapcsolattartásra – mondta.

Arról is beszélt: a pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya. Maruzsa Zoltán azt kérte a pedagógusoktól, hogy minél többen kérjék az oltást.

Borítókép: védőmaszkot viselő diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2020. május 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában