Ország-világ

2021.02.03. 19:32

Hadházy Ákos nem áll le az álhírgyártással

Most az oltásba vetett bizalmat igyekezett rombolni, de az OGYÉI helyretette a botránypolitikust.

Félrevezette a lakosságot Hadházy Ákos az orosz Sputnik V vakcinával kapcsolatos szerdai Facebook-bejegyzésével

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint (OGYÉI). Az OGYÉI-nek arra kellett válaszközlemény kiadnia, hogy a független, de a Momentum támogatását élvező országgyűlési képviselő posztjában a csernobili atomkatasztrófával riogatott az orosz vakcinával összefüggésben, valamint azt állította, hogy a gyógyszerészeti hatóság úgy adta ki az engedélyt Sputnik V-re, hogy nem végezte el a szükséges vizsgálatokat.

„Hadházy Ákos – a nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan – teljesen hamis képet festett az engedélyezésről a közösségi médiában”

– írta az OGYÉI. Leszögezték, hogy a Hadházy által hiányolt vizsgálatokat az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen az NNK. „Tehát

egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye”

– húzták alá.

„Az ilyen felelőtlen álhírekkel veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét. Magyarországon eddig is, és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak” – fűzte hozzá az OGYÉI.

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban

egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott akkor, amikor feltételesen engedélyezte a Sputnik V vakcinát.

„Tisztelettel arra kérjük Hadházy Ákost, hogy a jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt” – írta az OGYÉI közleményében.

Hadházy Ákos nem most először igyekszik riadalmat kelteni a pandémia elleni hazai védekezés kapcsán.

Mint ismert, nemrég a szentendrei köztemető halottasházában lévő áldatlan állapotokat rögzítő videót hozott nyilvánosságra, azt állítva: annyi áldozata van a koronavírusnak Magyarországon, hogy már nem tudják hova tenni az elhunytak testét. A botránypolitikus állításáról hamar bebizonyosodott, hogy álhír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában