Ország-világ

2020.07.08. 16:54

Háborognak a franciák: terroristavédő ügyvéd lett az új igazságügyi miniszter

Az új francia kormány tagjainak hétfő esti bejelentése óta valóságos kommentáradat indult meg a közösségi oldalakon, sokaknak nem tetszik, hogy az egyik legveszélyesebb terrorista testvérét védő ügyvéd lett az igazságügyi miniszter, de az új belügyminiszter személyét illetően is vannak aggályok.

French Justice Minister Eric Dupond-Moretti speaks during a session of questions to the Government at the French National Assembly in Paris on July 8, 2020. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Archambault

Rendkívüli felháborodást keltett az új francia igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti személye, sokan tiltakoznak a médiában rendszeresen szereplő sztárügyvéd kinevezése ellen – írja a V4NA hírügynökség. Dupond-Moretti miniszteri kinevezése azért aggályos sokaknak, mert ő volt a 2012-ben Toulouse-ban hét embert, köztük három gyermeket meggyilkoló terrorista, Mohamed Merah fivére, Abdelkader Merah védője. A bíróság ítélete alapján egyébként Abdelkader sem ártatlan, 2019 áprilisában emberölésben való bűnrészességért harminc évet kapott, tehát az újdonsült francia igazságügyi miniszter nem is olyan rég még egy terrorista védőügyvédje volt.

Nem örül az új igazságügyi miniszternek a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke sem, Marine Le Pen a Twitteren kifogásolta, hogy egy olyan szélsőbaloldali aktivistát nevetek ki az igazságszolgáltatás élére, aki szerint a legnagyobb ellenzéki pártot, a Nemzeti Tömörülést be kellene tiltani.

Á la Justice est nommé un militant d’extrême gauche qui souhaite l’interdiction du RN, premier parti d’opposition. Ça promet... " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#EricDupondMoretti #DupondMoretti https://t.co/G8QR1tnrXM

Dupond-Moretti még 2015-ben a France Inter közszolgálati rádióban azt mondta egy interjúban, hogy Marine Le Pen pártja nem köztársaságpárti, ezért be kellene tiltani.

Dupond-Moretti kinevezése azért is meglepő fordulat, mert a sztárügyvéddel kapcsolatban nyomozott a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF), a Nicolas Sarkozy ellen folyó egyik eljárás miatt lekérték Dupond-Moretti híváslistáját, amiért a jogász feljelentette az ügyészséget a magánélete megsértése és hatalommal való visszaélés miatt, kinevezésével egy időben azonban visszavonta az ügyészség ellen tett feljelentését.

A volt francia családügyi, gyermek- és nőjogi miniszter, Laurence Rossignol szintén nem nézi jó szemmel az új kormány néhány tagjának kinevezését, szerinte Emmanuel Macron arcon csapta azokat, akik a szexuális erőszak ellen harcolnak, mivel az új belügyminisztert korábban nemi erőszakkal vádolták, a frissen kinevezett igazságügyi miniszter pedig nyíltan ellenzi a MeToo mozgalmat. Laurence Rossignol szerint nagy problémát jelent a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter személye, mert egyikük sem elkötelezett a nők védelmét érintő témákban.

Une grande claque lancée á toutes les femmes et á toutes les victimes de violences sexuelles et sexistes. https://t.co/hoMAw2r1fd

— Laurence Rossignol (@laurossignol) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 7, 2020

Akad azonban olyan politikus is, aki üdvözli Dupond-Moretti és Gérald Darmanin kinevezését, a 2019 decemberében hatósági személy elleni erőszak és garázdaság miatt 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 8 000 eurós pénzbírságra ítélt Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország párt vezetője kifejezetten örül a volt igazságügyi miniszter, Nicole Belloubet és Christophe Castaner belügyminiszter távozásának, és úgy véli, hogy utódaik, Dupond-Moretti és Darmanin visszaállítják az ország méltóságát és becsületét.

Borítókép: Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter a francia parlament ülésén

Un gouvernement libéral banal. Castaner/Belloubet, hontes de l'Intérieur et de la Justice enfin démissionnés. Darmanin et Dupond-Moretti doivent rétablir la dignité et l'honneur. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#RemaniementMinisteriel

— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 6, 2020

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában