hatékonyság

2018.06.29. 06:41

Gyorsabbak lesznek a büntetőeljárások

A július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvény egyik legfontosabb célja az, hogy erősebb védelmet kapjanak az áldozatok és a sértettek - mondta Völner Pál igazságügyi államtitkár.

A Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikkben Völner Pál azt mondta, hogy egy agyonmódosított jogszabály volt a korábbi büntetőeljárási törvény: nyolcvan törvény és tizennégy alkotmánybírósági határozat módosította, így csaknem ezernyolcszáz helyen változott, azaz az eredeti mintegy kétharmada cserélődött ki az évek során. Most egy koherens kódex lép életbe helyette – hangsúlyozta.

Kifejtette: a büntetőeljárásoknak két feltételnek kell megfelelniük: egyrészt, hogy

gyorsak, hatékonyak legyenek, másrészt, hogy az alapjogok és a garanciák érvényesüljenek.

Ez a kettő alapvetően egymás ellen hat, és a törvény megalkotása során fontos szempont az volt, hogy megfelelő egyensúly alakuljon ki. Az új szabályozás legfontosabb célja, hogy

erősebb védelmet kapjanak az áldozatok és a sértettek.

Völner Pál az új törvény kapcsán a hangsúlyosabb funkciómegosztásra is felhívta a figyelmet, az eddigi gyakorlattól eltérően ugyanis egyértelműen az ügyészség, a vádló feladata lesz a vád bizonyítása, ezt a szerepet nem veheti át a bíróság. Új elem az előzetes felderítési szakasz bevezetése, a bizonyítékok feltérképezése érdekében. Ezt a rendőrség végzi, de ha a gyanú elér egy szintet, akkor belép az ügyészség, és az ő felügyelete alatt folyik tovább a nyomozás. Ezzel kivédhető, hogy tulajdonképpen kétszer folytassanak le egy nyomozást, s így is gyorsulhatnak az eljárások – olvasható a Magyar Hírlapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában