Az együttműködés parancsa

2018.09.30. 16:12

Gulyás: egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom

Egészséges keresztény egyházak nélkül nem képzelhető el egészséges társadalom Európában, így Magyarországon sem – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten. 

Budapest, 2018. szeptember 30. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Takaró Károly református lelkész nyugdíjba vonulása alkalmából tartott istentiszteleten a kelenföldi református templomban 2018. szeptember 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Gulyás Gergely a Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség ünnepi közgyűlésén beszélt erről, amelyet Takaró Károly református lelkész, korábbi protestáns tábori püspök nyugdíjba vonulása alkalmából tartottak. Kiemelte:

Magyarországon évszázados adottság az állam és az egyház szétválasztott léte, éppen ebből következik számukra az együttműködés parancsa.

A miniszter szerint „ma olyan időket élünk, amikor a kordivat mindent vitatottá tesz”, olyan kort, amely a „bűnt erényként, a bűnnel való szembeszállást szélsőséges jogkorlátozásként, a hit megtartását az élet teljességétől megfosztó korlátként festi le”. Hozzátette: „Ezért a korszellemet mindenben követőknél a bűnbánat helyére a büszkeség, a valódi bűnbocsánat helyére az önmagunknak való megbocsátás lépett.”

Takaró Károlyt méltatva úgy fogalmazott: prédikációi sokszor tűnhetnek „ítéletesnek, keménynek és kategorikusnak, pedig csak fájdalmasan igazak és a Szentírással szembesítenek egy olyan korban, amely nem csupán túl könnyű bűnbánatot remél, de már a bűnt is vitássá tette”. Felidézte: Takaró Károly egyike volt azoknak, akik a rendszerváltás után újjászervezték a tábori lelkészi szolgálatot és a protestáns tábori lelkészséget. Tette ezt egy olyan katonaságnál, amely „éppen csak szabadult a szovjet katonai megszállás valódi honvédelmet fogalmilag lehetővé tévő béklyója alól”. Takaró Károly szolgálata nélkül nem lenne teljes a rendszerváltozás utáni magyar református egyháztörténet – mondta.

Gulyás Gergely az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki az 55 év szolgálat után nyugdíjba vonuló lelkészt.

A közgyűlésen és az előtte tartott istentiszteleten részt vett mások mellett Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester és Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Takaró Károly református lelkész nyugdíjba vonulása alkalmából tartott istentiszteleten a kelenföldi református templomban 2018. szeptember 30-án

MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában