ellenőrzött hozzáférésű

2021.10.01. 18:40

Görögország elutasítja az ellenőrizetlen bevándorlást

Görögország elutasítja az ellenőrizetlen bevándorlást, nem hagyja, hogy 2015-öshöz hasonló migrációs válság alakuljon ki határain a romló afganisztáni helyzet következtében – jelentette ki pénteken Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, miután meglátogatott egy új befogadó tábort Számosz szigetén.

– Nem fogadjuk el a 2015-öshöz hasonló, ellenőrizetlen bevándorlási hullámot – hangsúlyozta újságírók előtt Micotákisz, aki szerint Európának együtt kell működnie az Afganisztánnal szomszédos országokkal annak biztosítása érdekében, hogy a menekültek a térségben maradjanak.

Görögország csütörtökön 26 afgán női ügyvédet és bírót fogadott be családtagjaikkal együtt, de – mint a kormányfő fogalmazott – az ilyen esetek kivételnek számítanak,és nem jelenthetnek hivatkozási alapot.

Az augusztusi afganisztáni tálib hatalomátvétel félelmet keltett Európában azzal kapcsolatban, hogy megismétlődik a 2015-ös migrációs válság, amikor is közel egymillió, többségében szíriai menedékkérő érkezett Törökországból Görögországon keresztül Európába.

A hatalomátvétel óta Afganisztán egyre súlyosabb gazdasági válságba süllyed,

a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) csütörtöki beszámolója szerint az éhínség heteken belül jelentős mértékben fogja fenyegetni a lakosságot.

Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadó központtól és a sziget településeitől, és magas, szögesdróttal szegélyezett drótkerítés veszi körül.

Görögország, amely nemrég befejezte egy körülbelül 40 kilométeres kerítés felépítését Évrosz régióban, a Törökországgal közös határ mentén, közölte: nem akar ismét az Európai Unió (EU) átjáró országává válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában