Földöntúli élmény

2019.02.19. 17:49

Gagarin „útvonalán” tervez turistákat küldeni az űrbe Oroszország

Aki mélyen a zsebébe nyúl, körsétát tehet bolygónk körül.

A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin „útvonalán” repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet – közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója keddi Twitter-bejegyzésében.

A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.

A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról, hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista.

A két fizető kozmonautát ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani.

Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.

A Roszkoszmosz szerint az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd. Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy

2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajósok utaztatására szánt Szojuz űrhajók gyártását.

Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures hirdetése szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában