Biztonságban vannak

2021.12.04. 07:28

Franciaország újabb több száz embert menekített ki Afganisztánból

A minisztérium gépén 258 afgán, 11 francia és körülbelül 60 holland állampolgárt szállítottak Kabulból Dohába, Katar fővárosába.

Franciaország újabb mintegy 330, veszélyben lévő embert menekített ki pénteken egy repülőgéppel Afganisztánból – közölte a párizsi külügyminisztérium.

A minisztérium gépén 258 afgán, 11 francia és körülbelül 60 holland állampolgárt szállítottak Kabulból Dohába, Katar fővárosába. Onnan mindenkit továbbvisznek majd Franciaországba, a francia és a holland állampolgárokat már a hét végén – tette hozzá a minisztérium. Az afgánok között sok újságíró, illetve olyan ember van, aki a francia erőknek dolgozott az Egyesült Államok vezette afganisztáni nemzetközi katonai misszió idején.

Csütörtökön Franciaország megbízásából egy katari katonai repülőgép 40 tonnányi egészségügyi felszerelést, élelmiszert és téli szükségleti cikkeket szállított Kabulba, amelyet az Afganisztánban működő nemzetközi segélyszervezetek fognak szétosztani – írta közleményében a minisztérium. Ezt megelőzően, az augusztus végi tálib hatalomátvétel óta Franciaország már kimentett 400 afgánt és 110 franciát Afganisztánból, őket is katari gépekkel szállították el onnan – tették hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök és kormányának több tagja éppen pénteken utazott el egy Perzsa-öböl menti hétvégi körútra. Először az Egyesült Arab Emírségekbe, majd Katarba repültek, szombaton Szaúd-Arábiába utaznak tovább – jegyezték meg hírügynökségek.

Az afganisztáni francia kontingens által alkalmazott afgánok sorsa évek óta társadalmi vita tárgya Franciaországban. Sokan bírálták a párizsi vezetést amiatt, hogy nem fordított elég figyelmet a védelmükre, nem adott nekik francia vízumot. 2001 és 2014 között 770 afgán civil dolgozott a francia erőknek mint tolmács, sofőr vagy házi alkalmazott – írta az AFP hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában