11°
17°
10°

Folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program

Remek eredményeket hoztak az ottani kutatások.

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott – mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke pénteken Pécsen, a program záró konferenciáján.

Pálinkás József a magyar felsőoktatás napján a Kodály Központban rendezett tanácskozás megnyitóján elmondta: az eddigi 12 milliárd forintos támogatás után az NFKIH 6,5 milliárd forinttal járul hozzá a program folytatásához.

Elkezdődik egy nemzeti kvantumtechnológiai program, amely remélhetően sikeresen összefogja majd az ezen a területen zajló magyarországi kutatásokat. Olyan programokat terveznek továbbá, amelyekben egyszerre van jelen a kutatók közötti verseny és az együttműködés – tette hozzá.

Freund Tamás agykutató, a NAP elnöke az eddigi eredmények között megemlítette, hogy új gyógyszerjelölt vegyületeket fedeztek fel az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyítására, új felfedezést tettek az örökletes Huntington-kór kezeléséhez, hozzájárultak a kognitív zavarok megismeréséhez és több sikeres bionikai kutatást végeztek el.

Felidézte: az agykutatási programot az indokolta, hogy 2010-ben Európában 798 milliárd eurót fordítottak idegrendszeri betegségek gyógyítására, kezelésére, ami súlyos gazdasági és szociális teher a társadalomnak, a családoknak; ennél fogva az agykutatás halaszthatatlan politikai feladattá vált.

A NAP két alprogramjában négy év alatt 89 új kutató laboratóriumot hoztak létre és jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek, többek között funkcionális MRI-labor készült az MTA Természettudományi Kutató Központjában, humán agyszövetbank és nagyfelbontású EEG-berendezés a Semmelweis Egyetemen, neuro-onkológiai labor a Debreceni Egyetemen vagy neurofiziológiai, biomarker labor a Szegedi Tudományegyetemen- jegyezte meg.

A NAP hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi kiadások csökkentéséhez, valamint, hogy segítse az egészségipar fenntartható fejlődését – mondta a program elnöke.

A 2017 novemberében záruló program keretében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezetésével, tíz kutató intézmény részvételével végeztek agyi folyamatokkal, rendellenességekkel és kezelési-megelőzési eljárásokkal kapcsolatos kutatásokat. Olyan betegségek esetén értek a kezelést, gyógyítást segítő eredményeket, mint a szklerózis multiplex, az autizmus, a skizofrénia vagy az internet-függőségre jellemző agyi elváltozások.

A Országos Klinikai Idegtudományi Intézet kutatócsoportja az Alzheimer-kórral jelentkező epilepszia diagnosztizálásában ért el áttörést, amelynek köszönhetően lassítható az kór tüneteinek romlása. A PTE kutatói a mély agyi stimulációval kapcsolatos munkájuk során bebizonyították, hogy a „megfelelően korán” elvégzett mély agyi stimuláció képes a munkaképesség megőrzésére Parkinson-kórban szenvedő betegeknél.

Az NFKIH tájékoztatása szerint a négy év alatt négyszáz kutató dolgozott a programban, amelynek keretében 126 kutatói-fejlesztői állást hoztak létre.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
Személyvonat és autó ütközött össze Bácsalmásnál
3
Ismeretlen holttestet nem lehet hamvasztani – megyénkben 36 halott azonosítatlan
4
Magyarország legszebb birtoka Kecskemét határában van
5
Kigyulladt egy teherautó Hetényegyházánál
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
terrorizmus / 2 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
"A szeretet soha el nem múlik." (Pál I. 13/8.) Szomorúan értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy BALOG ÖDÖN aranydiplomás kertészmérnök kecskeméti lakos, életének 84. évében csendesen eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. szeptember 22-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Hamvainak végső nyugalomba helyezésére későbbi időpontban, szűk családi körben kerül majd sor Gyöngyösön. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik a búcsúztatón megjelennek. A gyászoló család.
"Búcsúzom Tőletek kedves szeretteim, ne sirassatok, hisz már nem fáj semmi." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁNTA LÁSZLÓNÉ Tóth Mária kecskeméti lakos, életének 88. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is él; és aki él és hisz énbennem nem hal meg soha." János 11, 25-26 Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FRECSKA ANDRÁS életének 92. évében 2017. szeptember 9-én elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A szív sajog, a fájdalom nő, Nem hoz enyhülést a múló idő. Szomorú az út, mely sírodhoz vezet, Hol megpihenni tért jóságos szíved. Másképp lenne minden, ha velem lennél. Tudom, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni." FAZEKAS IMRE rendőr nyomozó alezredes halálának 27. évfordulóján. Szerető felesége.
labdarúgás / 5 órája
Négy pályán vívnak kupacsatát
Vincze Miklós
vb-selejtező / 5 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 5 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
kecskemét / 6 órája
Közel 800 üveg befőttet adományoztak a nyugdíjasok
Koós Kata
filléres praktikák / 6 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
különlegességeket kóstolhatnak / 7 órája
Temérdek finomság várja a nyíregyházi fesztiválra látogatókat