Ország-világ

2020.11.24. 11:26

Ferenc pápa: a migráció nem jelent fenyegetést a kereszténységre

Az egyházfő hétfőn megjelent új könyvében fejti ki álláspontját, amelyben nemzeti-populista fantáziákról is szó esik.

Ferenc pápa úrnapi szentmisét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2020. június 14-én.

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Tiziana Fabi

„Attól félni, hogy a bevándorlók felhígítják a keresztény kultúrát, groteszk módon ábrázolja a kereszténységet és egész kultúránkat” – állítja Ferenc pápa Álmodjunk együtt című könyvében. – A migráció egyáltalán nem jelent veszélyt a kereszténységre, csupán azoknak az elméjében, akiknek hasznuk származik ezekből az állításokból. Népszerűsíteni az evangéliumot, ugyanakkor nem befogadni az idegeneket szükség idején – ez olyan kultúrát hoz létre, amely csak nevében keresztény, megfosztja a vallásunkat attól, ami a különbséget jelenti.”

Ferenc pápa, az Argentínában letelepedett olasz emigránsok unokája rendszeresen szolidaritását fejezi ki a Földközi-tengeren átkelő migránsokkal, gyászolja a migráció halottjait és elítéli azokat a gazdag országokat, amelyek nem fogadják be őket – írja az Euronews cikke nyomán a Mandiner.

Hangsúlyozza: „Nemzeteink méltósága azt követeli, hogy biztonságos folyosókat nyissunk a menekültek számára annak érdekében, hogy félelem nélkül mozoghassanak a halálos területekről a biztonságosabbak felé. Elfogadhatatlan, hogy migránsok százai halnak meg a veszélyes tengeri átkelések során vagy a sivatagokban. Az Úr az összes halálesetért elszámoltat majd bennünket.”

A pápa azokat a vezetőket is elítéli, akik a „képzelt ellenséggel szembeni gyűlöletet szítják azért, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról”.

„Nemzeti-populista fantázia csupán a keresztény civilizáció védelme a vélt ellenségektől, legyen az ellenség az iszlám, a zsidók, az Európai Unió vagy az ENSZ. Ez a félelemkeltés azokat az embereket szólítja meg, akik már nem vallásosak ugyan, de nemzeti örökségüket egyfajta identitásnak tekintik. A félelem és az identitásvesztés növekszik, miközben csökken az egyházak látogatottsága” – mondja Ferenc pápa új könyvében.

Borítókép: Ferenc pápa úrnapi szentmisét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2020. június 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában