rövidebb menetidő

2018.03.09. 19:23

Felújítják a Belgrád-Zágráb vasútvonalat

Felújítják a Belgrád-Zágráb vasútvonalat, így az eddigi 7,5 órás menetidő néhány éven belül 3,5-4 órára csökkenhet. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a két ország illetékes minisztere pénteken Belgrádban írta alá az erről szóló egyetértési megállapodást.

Zorana Mihajlovic szerb, valamint Oleg Butkovic horvát tárcavezető abban állapodott meg, hogy a két ország közösen újítja fel a 10-es páneurópai közlekedési folyosó részét képező, 412 kilométer hosszú vasútvonalat. A Száva folyó völgyét követő vasút az egyik irányban Ljubljana és Salzburg felé, a másik irányban pedig Szkopje és Szaloniki felé folytatódik.

A pénteken aláírt memorandum értelmében a felek felújítják a vasúti infrastruktúrát, megkönnyítik a határátkelést, valamint közösen pályáznak az európai uniós támogatásokra.

A tervek szerint a vonatok a jövőben óránkénti 160 kilométeres sebességgel tudnak haladni a kétvágányú, villamosított vasútvonalon. Jelenleg vannak olyan részek, ahol óránként csupán 30 kilométeres sebességgel közlekedik a vonat a sínek rossz állapota miatt.

A vasútvonal 116 kilométeres szerbiai, valamint 296 kilométeres horvátországi szakaszán 2019-ben kezdődhet meg a felújítás. A szerbiai szakasz felújításához várhatóan 250 millió euróra lesz szükség, a horvátországi szakasz pedig egymilliárd euróba fog kerülni – közölték az illetékesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában