Kinek mi a Való Világ?

2018.12.17. 10:20

Feljelentést tett az MTVA az ellenzéki zavarkeltés miatt

Hadházy Ákost és Szél Bernadettet már kivezették az épületből. Időközben Deutsch Tamás ironikus kommentárja is megjelent, ami szintén sokat elárul a történtekről.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt az MTVA feljelentést tett a rendőrségen a közmédiánál demonstráló ellenzéki képviselők miatt – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn. A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe. Az Alapjogokért Központ elemzése is a képviselői pozícióval való visszaélés gyanúját erősíti.

Az MTVA hétfőn kiadott közleménye szerint országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva lépett be az MTVA épületébe vasárnap este több ellenzéki politikus, élükön Hadházy Ákossal. A volt LMP-s, most független képviselő először azt mondta, információt akarnak kérni, majd azt hangoztatta: „be kell őket engedni a szerkesztőségbe, mert élőben akarják elmondani nyilatkozatukat”.

Az MTVA biztonságért felelős vezetője felhívta az ellenzéki politikusok figyelmét: „az a joguk, hogy beléphetnek az intézménybe, nem egyenlő azzal, hogy zavarhatják az ott folyó munkát”. A biztonsági vezető többször is figyelmeztette a politikusokat: az MTVA közérdekű üzem, így nem léphetnek be sem a stúdióba, sem a szerkesztőségekbe.

Az ellenzéki politikusok azzal próbálták „megzsarolni” az MTVA-t, hogy amennyiben nem teljesül a kívánságuk, akkor majd „bejön” az utcáról több ezer dühös ember.

Mindeközben az utcán kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, egyiküket csaknem felgyújtották – olvasható a közleményben.

A politikusok az egész éjszakát az MTVA gyártóbázisán töltötték, hamis tűzriadót csináltak, ajtókat nyitogattak, igyekeztek bejutni az elzárt területre. Végül a műsorelőkészítés egyik helyiségében éjszakáztak, mindezt közvetítették a közösségi médiában. Több alkalommal kilátásba helyezték, hogy a tiltás ellenére is be kívánnak menni a stúdiókba

- írták.

Reggel a képviselők ismét megpróbáltak bemenni a munkaterületekre. Rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket.

Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadettel együtt eltávolították az épületből

- írták.

„A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban” – fogalmazott közleményében az MTVA, hozzátéve: „folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt”.

Tüntetők egy csoportja vasárnap délután a Hősök teréről a III. kerületi Kunigunda utcába, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületéhez vonult.

Több ellenzéki képviselő még vasárnap este bement az épületbe, azzal a céllal, hogy követeléseiket beolvassák a közmédiában. Közülük többen – köztük Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István és Szanyi Tibor szocialista képviselő, Ungár Péter, az LMP képviselője, Stummer János és Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, Bősz Anett, a Liberális Párt tagja, Vadai Ágnes és Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa – az éjszakát is bent töltötték.

Hétfő reggel Hadházy Ákos összetűzésbe került az MTVA biztonsági embereivel, ezt követően őt és Szél Bernadettet kivezették az épületből.

Fidesz: elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak reagált az MTVA székházában történtekre, elfogadhatatlannak nevezve az eseményeket.

Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába.

A Fidesz kommunikációs igazgatója ezt a képviselői hatalommal és jogosítványokkal való agresszív visszaélésnek nevezte, hangsúlyozva: az országgyűlési képviselői jogkör nem azt jelenti, hogy erőszakosan megzavarják egy közüzem működését.

Közölte: a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést.

Nyilvánvaló – folytatta a politikus -, hogy mi a céljuk: „meg akarják félemlíteni az újságírókat, ezért viselkednek agresszíven, ezért hatolnak be a televízió épületébe”.

Ezek jól ismert módszerek, „ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei”, így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük – mondta Hidvéghi Balázs.

Több ellenzéki képviselő jelenleg is a közmédia épületében, illetve az épület előtt tartózkodik. Az éjszaka történtekről, az MTVA előtti tüntetés radikalizálódásáról szóló hírösszefoglalónkat itt olvashatják.

Alapjogokért Központ: az ellenzéki képviselők visszaélhettek pozíciójukkal

Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében „botrányt okozó” ellenzéki képviselők az „MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

Szánthó Miklós elemzése szerint az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust „csatornázták be” az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a „kiscsoportos” tüntetők és „az őket tüzelő ellenzéki politikusok” a valóságtól elrugaszkodott „véleménybuborékban” élnek, mert valójában egy „szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó”.

Az igazgató szerint az országgyűlési képviselői státusz senkit „sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére”, sőt, a képviselői mandátum elengedhetetlen feltétele a törvények betartására és betartatására vonatkozó eskü letétele.

Hozzátette: az országgyűlési képviselők megbízatásuk teljesítésével összefüggésben valóban beléphetnek közintézmények területére, a köztelevízió műsorának befolyásolása, akadályozása „semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába”.

Azok a képviselők, akik eleve azzal a szándékkal mentek be az MTVA épületébe, hogy „petíciójukat beolvastassák”, ezzel pedig az adást megzavarják, „nem jogszerűen jártak el, hanem visszaélhettek pozíciójukkal”, ami „felvetheti a hivatali visszaélés”, valamint a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját.

A Századvég is megerősíti a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját

A Századvég szerint az ellenzéki képviselők, akik „áldozatként állítják be magukat” félretájékoztatják a közvéleményt. A cég politikai elemzésében azt írta, a képviselők „mentelmi jogukra hivatkozva törtek be és zavarták meg egy nemzetbiztonsági szempontból különlegesen védett intézmény működését”, ez pedig bűncselekménynek számít a törvény értelmében. Hozzátették: az MTVA tájékoztatási kötelezettségét minden helyzetben szavatolni kell, így katasztrófa vagy rendkívüli helyzet esetén is.

Ebből a Századvég szerint az következik, hogy

mentelmi joggal való visszaélés történt akkor, amikor az ellenzéki politikusok csoportja erőszakkal megpróbált beférkőzni a köztelevízió egyik stúdiójába, hogy megzavarja az élő adást

- olvasható az elemzésben. Hozzáfűzték, hogy bár az országgyűlés képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervbe, valamint a közintézetekbe és közintézményekbe történő belépésre jogosít, e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek vagy intézmények rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét. A székházba behatoló képviselők viselkedése viszont „fölveti e sérelem bekövetkezett megvalósulásának lehetőségét” – írták.

A közérdekű üzem működésének megzavarása bűncselekménynek minősül, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de a büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat, ha a bűncselekményt csoportosan, esetleg bűnszövetségben, vagy különösen nagy kárt okozva követték el.

Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó kár okozása esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – közölte a Századvég.

Deutsch Tamás: hiába mentek oda, nem tudnak villalakók lenni

A történtekre Deutsch Tamás, a Fidesz politikusa egy Facebook-posztban reagált, utalva arra, érdemes lenne ügyelnünk arra, hogy a ValóVilág és az MTVA nem összekeverendő.

„Valaki szólhatna a hisztizős ellenzéki honanyáknak és honatyáknak, hogy a Való Világ9 powered by Big Brother nem a közmédián megy, hiába mentek oda, nem tudnak villalakók lenni. Ennyi.”

- jegyezte meg leplezetlen gúnnyal a Fidesz politikusa.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2208971859135937&id=100000694338124

Borítókép:

Az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálók az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én. Erről a tüntetésről váltak ki azok az ellenzéki képviselők, akik aztán a nyilvánosság elérésének lehetőségét keresve az épületben töltötték az éjszakát.

MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában