Ország-világ

2021.04.19. 20:10

Fekete-Győr András: nem tudom

Hebegett-habogott, sokszor teljesen tanácstalannak tűnt Fekete-Győr András a Partizánnak adott interjúban, amelyben olyan alapvető kérdésekre sem tudott válaszolni, hogy mit jelent az egységesült ellenzék. A pártelnök egyebek mellett Gyurcsány Ferenc politikai múltjáról, köztük a hírhedt őszödi beszédről alkotott véleményéről sem tudott számot adni.

Még Fekete-Győr András Momentum-elnök saját pártjában is zavart keltett az az interjú, amelyet a minap a Partizánnak adott. Az önellentmondásos, 10-12 másodperces hallgatásokkal, hümmögésekkel tűzdelt négyórás beszélgetésben a lilák vezére még az előre látható rutinkérdéseknél is teljesen tanácstalannak mutatkozott

Ráadásul számos alkalommal az interjút készítő Gulyás Márton Fekete-Győr egy-egy állítása kapcsán kérdezett vissza, vagyis csak reagált a pártelnök által mondottakra, ám a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének bejelentkező politikusnak még így is meglehetősen nehezére esett épkézláb, koherens válaszokat adni.

Míg Fekete-Győr arról beszélt, hogy egy „posztorbáni” Fidesszel esetleg együttműködnének, azt már nem tudta kifejteni, mit jelent az, hogy egységesült ellenzék.

Fekete-Győr állítólag a 2014-es választás előtt kívülről és cinikusan tekintett a magyar politikára, s a formálódó ellenzéki koalíciót nevetségesnek, alkalmatlannak és komolytalannak tartotta, ám arra a várható kérdésre már leblokkolt, hogyhogy közülük számos szereplővel most mégis szövetkezik a szivárványkoalícióban. Közben elismerte, hogy az ellenzéki összefogással feladták a Momentum identitásának egy részét.

Azzal kapcsolatban is csak kertelt, hogy mit gondol Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről. Azt hangoztatta, hogy euforikus állapotban, a szocialista kormányfő lemondását követelő tömeggel és Fidesz-szimpatizáns édesapjával jelen volt a 2006. őszi eseményeken, ám közben arra tett homályos utalásokat, hogy mára átértékelte a botrányos beszédet. Ezt azzal a történettel engedte sejtetni, hogy egyik barátnőjének megmutatta a hírhedt szónoklatot, és a hölgy szerint az bizony igazságbeszéd volt. Itt még azt emelte ki a pártelnök, hogy bizonyos szituációkban tőle sem idegen a káromkodás. Annak firtatására is csak kertelt Fekete-Győr, hogy pontosan miért távozott a párt korábbi elnökségi tagja, Pottondy Edina. Szavai szerint teljesen önszántából döntött így a jelenleg influenszerként tevékenykedő Pottondy, ám később már nem tudta biztosra mondani, hogy nem kiszorították a pártból.

Fekete-Győr apja egykori Fidesz-szimpátiájával összefüggésben szóba került a család férfifelmenőinek erős konzervativizmusa, ám arra a kérdésre, az hogyan is alakulhatott ki (Fekete-Győr nagyapja a kommunizmusban erős helyi befolyással rendelkező tanácselnök volt – a szerk.), ismételt hosszú hallgatás után újabb „nem tudom” volt a válasz.

Az interjú során egyre zavartabb Fekete-Győr András egyes kérdéseknél vissza-visszakérdezett, kezdett dekoncentrálttá válni. Erősen meggondolatlannak tűnő válaszokat is adott, amelyek talán növekvő frusztrációjának tudhatók be. Például amikor a vergődő pártelnök azt a kérdést kapta, hogy az MSZP egyenlő-e a Fidesszel, akkor Fekete-Győr ingerülten felcsattanva mondta, hogy Mesterházy Attila és a Fidesz közé tenne egyenlőségjelet, s a kérdésre gyakorlatilag vamzernek nevezte a szocialista politikust.

Ez azért is különös, mert az MSZP-nek Mesterházy óta nem volt hasonló kaliberű elnöke, másrészt a mérsékeltként elkönyvelt politikus árulózása nem biztos, hogy előnyére válik a láthatóan középen álló, mérsékelt szavazók megszólításán fáradozó Momentumnak. Az interjúban szintén támadta Tóth Csaba, zuglói MSZP-s képviselőt is, aki ellen súlyos korrupciós aggályokat fogalmazott meg.

 

A Magyar Nemzet szerint feltehetően az utóbbihoz hasonló könnyelmű, hiúság fűtötte kijelentéseknek tudható be, hogy a Momentumban is zavart keltett az interjú. A párt sajtója és több prominense is a vágott, közel egyórás verzióban összeválogatott anyagot okolta a liberális párt számára kedvezőtlen imázsért, ám Fekete-Győr az eredeti, négyórás beszélgetésben is figyelemre méltó gyakorisággal került kellemetlen helyzetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában