Könnyű közmű program

2018.02.16. 13:40

Februártól egyszerűbb a gázkészülékek cseréje

Értékes időt és felesleges kiadásokat takaríthatnak meg a fogyasztók.

Észszerű szabályokat vezetett be a kormány február elsejével a gázkészülékek cseréjére vonatkozóan, így értékes időt és felesleges kiadásokat takaríthatnak meg a fogyasztók – hangsúlyozta a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás azt mondta,

mostantól egyáltalán nem szükséges az elosztó közreműködése a készülékcserék folyamatában. Ha a cserével együtt a gázvezetéket is át kell alakítani, akkor ezentúl a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelően kivitelezték-e a munkát. Mivel a folyamatból kivettek egy „felesleges szereplőt”, egyszerűsödött az eljárás.

A Könnyű közmű program egyik célja, hogy lebontsák a felesleges bürokráciát, megszabadítsák az embereket az ügyintézés kényelmetlenségeitől – mondta a helyettes államtitkár.

Úgy fogalmazott, senkinek sincs szüksége arra, hogy „packázzanak vele” az elosztók. Senki sem akar hetekig, hónapokig várni egy készülékcserére.

Gyakran nemcsak a berendezést kellett kicserélni, hanem a gázvezeték felújítása is szükséges volt. A korábbi gyakorlat szerint, ilyen esetekben az elosztó engedélye nélkül nem lehetett használni a készüléket. Az elosztó lassú munkája miatt pedig hosszú várakozásra kényszerültek az érintett családok és cégek – emelte ki Bartal Tamás.

Fenntartották az egyszerűsített gázkészülékcsere intézményét is: ez akkor valósul meg, ha a korábbival azonos műszaki paraméterű berendezést üzemelnek be, és az átalakítás nem jár a gázvezeték megbontásával. Ilyenkor a tervezés sem szükséges, a gázszerelő igazolja a munka szabályszerűségét.

Ha a gázvezetéket is cserélni kell vagy át kell alakítani, az eddigieknek megfelelően tervezőmérnök bevonása szükséges. A kivitelezés után ő ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelő lett-e a munka – ismertette az új szabályozás elemeit a helyettes államtitkár.

Szavai szerint mostantól hónapok helyett napokban mérhető a készülékcsere és az átalakítás időigénye.

Az intézkedés minden gázfogyasztóra vonatkozik. Magyarországon a háztartások háromnegyede, 3 millió 300 ezer lakás és iroda gázzal fűt, a változások körülbelül 7 millió embert és több százezer céget érintenek

– közölte Bartal Tamás.

Azt mondta, hogy a rendelkezés egy újabb támogatás a magyar családoknak, és versenyelőny a magyar cégeknek.

Az intézkedés minden gázfogyasztású berendezésre vonatkozik, egyebek mellett tűzhelyekre, vízmelegítőkre és cirkókra.

Hangsúlyozta, hogy az új rendszer biztonságos, hiszen a készülékcsere egy rutinszerű tervezési eljárás a mérnököknek, akiket felsőfokú képesítésük, szakmai gyakorlatuk alkalmassá tesz a feladatra.

Széles körű szakmai konszenzuson alapszik az intézkedés, amelynek bevezetését támogatta az energiahivatal, és a gázszerelők képviselői is egyetértettek

– jelentette ki.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a kormány tavaly indította el a Könnyű közmű programot, amely egy kiterjedt intézkedéssorozat a közműcsatlakozásokkal kapcsolatban.

Első lépésként díjmentessé tették a közműcsatlakozásokat. Ezt követően megtörték az elosztók monopóliumát a közművek kivitelezése tekintetében, aminek köszönhetően vállalkozók széles köre dolgozhat közműcsatlakozás kiépítésén. Harmadik lépésként csökkentették az engedélyezési határidőket, majd negyedikként idén január 1-jétől megszüntették a műszaki biztonsági felülvizsgálatot.

A Könnyű közmű program folytatódik – jelentette ki Bartal Tamás.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kiemelte: örömmel támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a szakhatósági közműszolgáltatói eljárások, engedélyezések egyszerűsítésére, gyorsítására irányul.

Fontosnak tartják, hogy megmaradjon a szakmai kontroll, ezt azonban a tervezőmérnökök biztosítani tudják – nyomatékosította.

Tervezői jogosultságot csak megfelelő szakmai gyakorlattal és vizsgával lehet szerezni, valamint évenkénti rendszeres továbbképzésekre kell járni – jegyezte meg Nagy Gyula.

Azt mondta, hogy nagy segítség az építtetőknek a kazáncsere egyszerűsítése. A szolgáltató más területekre tudja összpontosítani az energiáját, a tervező pedig azért jár jól, mert gyorsabban kivitelezik a munkáját.

A kamara más szakterületeken is kidolgozott olyan egyszerűsítési javaslatokat, amelyek hasonlóan kedvezően befolyásolhatják az eljárásokat. Azt kérik a kormányzattól, hogy ezeket a lehető leghamarabb vegye a jogalkotási folyamatba

– mondta Nagy Gyula.

Kérdésre Bartal Tamás közölte, hogy mostantól a fő felelősség a tervezőé.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában