kemény szavak

2018.12.10. 09:58

Észak-Korea „kérlelhetetlen harcot” hirdetett a korrupció ellen

Az állampárt lapja, a Rodong Szinmun vezércikkében „kérlelhetetlen harcra” szólított azok ellen – függetlenül a beosztásuktól -, akik korrupcióba keveredtek.

A lap címlapos szerkesztőségi cikkében elítélte a korrupciót és a bürokratizmust, ezeket a jelenségeket „veszélyes méregnek” és „az ellenség javát” szolgáló cselekedeteknek nevezte, amelyek rombolják és bomlasztják az ország egyöntetű egységét.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szemlátomást a korrupció elleni hadjárattal akarja erősíteni a bürokraták körében a fegyelmet, és csillapítani akarja a közvélemény elégedetlenségét, az emberek életkörülményei ugyanis nem sokat javultak attól, hogy Kim bejelentette, a gazdasági fejlődésre akarja helyezni a hangsúlyt.

„A pártszerveknek fokozott harcot kell folytatniuk a bürokratizmus és a korrupció gyökeres kiirtása végett. Kompromisszumot nem tűrő harcot kell hirdetni bárki ellen – függetlenül a rangjától -, aki meggyalázza a párt magasztos arculatát, és feldönti forradalmi erődünket”

- így a pártlap.

A szerkesztőségi cikk szerint szigorúbb felügyeletet kell gyakorolni a pártvezetők, kiváltképpen azok felett, akik „basáskodnak az emberek felett, és saját önös érdekeiket hajszolják”. A magas beosztású kormányilletékeseket is szervezeti kontroll alá kell helyezni a Rodong Szinmun szerint.

Észak-Koreában gyakran a korrupció elleni harc örvén végeznek tisztogatást az állami vezetők körében, a korrupt hivatalnokok megbüntetésével növeli a rezsim a „fővezér” támogatottságát. Kim kegyvesztetté lett nagybátyját és mentorát, Dzsang Szong Teket 2013 decemberében ki is végezték hazaárulás és korrupció miatt. Dzsang az Állami Védelmi Bizottság elnökhelyettese, valamint a Koreai Munkapárt központi bizottságának tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában