Megingott bizalom

2021.05.21. 20:25

Nem felel meg az átláthatóság kritériumának az Európai Bizottság működése

A vakcinabeszerzés ugyanis semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és elszámoltathatóság követelményeinek, amit pedig az Európai Unió működését szabályozó szerződések írnának elő – figyelmeztet Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselő, aki szerint az átlátható működés a jogállamisági kritériumrendszer része, amit az Európai Bizottság ugyan rendszeresen számonkér a tagállamokon, a saját működése során viszont nem ügyel erre.

„A válsághelyzeteket az unió mindig hatásköreinek bővítésére próbálja felhasználni” – jelentette ki Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője a V4NA hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, most az egészségügy területén akarta az Európai Bizottság (EB) bővíteni az uniós hatásköröket és mélyíteni az integrációt. Megjegyezte, hogy Ursula von der Leyen már tavaly novemberben bejelentette: egy Európai Egészségügyi Uniót kíván felépíteni.

„Az EB azonban a hatáskörbővítés hevében láthatólag túlvállalta magát. Először is: a brüsszeli tisztségviselők kellő tapasztalat hiányában tárgyaltak, így a gyógyszercégek keresztül tudták vinni saját érdekeiket az alkufolyamat során” fogalmazott az EP-képviselő. Hozzátette, azt is tudomásul kell venni, hogy az uniós intézmények nem „gyorsreagálású” egységek, így a „beszerzés gyorsasága és hatékonysága a bürokrácia lomhaságának áldozatává vált”.

Kiemelte, hogy ezek mellett a vakcinabeszerzési folyamat is átláthatatlan,

„a vakcinabeszerzés ugyanis semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és elszámoltathatóság követelményeinek, mit pedig az Európai Unió működését szabályozó szerződések írnának elő”.

A képviselő ezért választ vár az EB-től, hogy miként kívánja megoldani ezt a helyzetet, és hogy nyilvánosságra hozza-e a beszerzés részleteit. Schaller-Baross Ernő elmondta, a kérdés megválaszolása Stella Kyriakides egészségügyi biztos feladata, akinek a szabályok értelmében hat héten belül meg kell küldenie válaszát.

A V4NA korábban többször kérdezte Stella Kyriakidest és az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is a vakcinabeszerzésekről. A hírügynökség szerette volna megtudni, hogy szándékosan vagy tudatlanságból írt-e alá rosszabb szerződést a vakcinabeszerzésekre a biztos asszony, mint a britek.

Arról is megkérdezték a biztos asszonyt és az EB-t, mennyiben befolyásolta az EU vakcinapolitikáját, hogy Stella Kyriakides korábban olyan szervezet elnöke volt, amely több tízezer eurós támogatásokat kapott a vakcinagyártó cégektől.

Válaszában az Európai Bizottság nem cáfolta, hogy rosszabb szerződést kötött a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, mint a britek. A V4NA kérdésiere válaszolva meg sem próbálták tagadni, hogy nincs semmilyen garancia, biztosíték, amit a gyártónak vállalnia kellett volna. A biztos asszonynak a gyógyszergyártó cégekkel ápolt korábbi kapcsolatairól azonban hallgattak.

Megingott bizalom

Schaller-Baross Ernő a V4NA-nak úgy fogalmazott, a nyilvánosság biztosítása vonatkozásában felelősség terheli az Európai Bizottságot.

Mint mondta, „az Európai Unió működését szabályozó szerződések alapján az uniós intézmények kötelessége a legszélesebb körű nyilvánosság és elszámoltathatóság biztosítása saját működésük területén. Az átlátható működés a jogállamisági kritériumrendszer része – amit az EB a tagállamokon rendszeresen számonkér. Felelősség terheli az EB-t, amiért a saját működése során e követelmény teljesülését nem biztosítja.”

Mint mondta,

hiteltelenné teszi az uniós intézményeket, hogy míg az EU szoros ellenőrzést gyakorol az uniós források felhasználása felett, és számonkéri a tagállamokon, hogy a források elköltése során érvényesüljön az átláthatóság és az elszámoltathatóság, saját működése során ezt nem teljesíti.

Hozzátette, az átláthatóság hiánya a vakcinákba és az uniós intézményekbe vetett társadalmi bizalmat is megingatták.

„A zárt ajtók mögött zajló tárgyalási folyamatok közepette a gyógyszergyárak kilobbizták, hogy olyan szerződést kössön velük az EB, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi felelősségre vonásukat. Mindez nemcsak az uniós intézményekbe vetett bizalmat ingatja meg, de sajnos helyrehozhatatlan károkat okoz a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen oltásokba vetett bizalomban is” – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában