Ország-világ

2020.10.03. 16:49

Ennyit fognak keresni az orvosok a béremelés után

Történelmi lépés az orvosok bérrendezése a a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint. „Azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét” – jelentette ki a MOK elnöke online sajtótájékoztatón szombaton.

Debrecen, 2017. január 5. Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nõt az otthontalanokat segítõ Refomix Nonprofit Kft. Dobozi utcai nappali melegedõ és éjjeli menedékhelyén lévõ orvosi rendelõben, Debrecenben 2017. január 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A döntés nyomán egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy

a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt

– tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a magyar orvostársadalom több évtizedes harca fordult célegyenesbe a MOK által javasolt bértábla kormányzati elfogadásával.

Orbán Viktor kormányfővel megegyeztek abban: annak érdekében, hogy orvosolhatóak legyenek az egészségügy problémái, megfelelő bér szükséges.

Arról is megállapodtak – folytatta- , hogy a MOK a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában.

A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről – mondta Kincses Gyula.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke történelmi lépésnek nevezte a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán hetven év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere.

Ugyanis a hálapénz kivezetése a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy – fogalmazott.

Arra is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amelyek szükségesek az egészségügy átalakításához.

A miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a MOK valamennyi, ez idáig megfogalmazott felvetése iránt – mondta az alelnök.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát.

A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza – mondta.

Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „orrnehéz lesz” a béremelés ütemezésének elosztása.

Ez azt jelenti – folytatta -, hogy várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022-2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket.

Ugyancsak kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább.

Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség – tette hozzá.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

A sajtótájékoztató közben a kamara közzétette a pontos javaslatot, hozzátéve, hogy ez az „Orbán Viktor miniszterelnök által elfogadott bértábla” – írja az Origo.

Így emelkedtek a bérek az egészségügyben 2010 óta

A részletszabályok és az emelés pontos mértéke hétfőn derül ki, amikor a kormány benyújtja javaslatát az Országgyűlés elé. Az emelés várhatóan azt jelenti, hogy 2021. január elsejétől mintegy 80 százalékkal emelkedik az orvosok fizetése.

A béremelés kapcsán a Magyar Nemzet azzal a kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy pontosan mennyivel nőtt az egészségügyi dolgozók juttatása 2010 óta. A minisztérium közölte, hogy

az orvosok bére 2010 óta két és félszeresére emelkedett,

a tárca az ápolók kapcsán azt közölte, hogy egy többéves, átfogó béremelési program zajlik, 2022-re a két és félszeresét fogják keresni annak, mint amit 2018-ban kerestek, valamint számukra korábban átutalták azt a bruttó félmillió forintos extra juttatást is, amelyet a járvány kapcsán végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként kaptak.

Az Emmi közölte, hogy az orvosi, szakorvosi alapbérek a 2016–2017-ben megvalósított kétlépcsős béremelésnek köszönhetően átlagosan 56,8 százalékkal emelkedtek 2010 óta.

Az Országos Mentőszolgálatnál szolgálatot teljesítő orvosok és mentők bére 67 százalékkal emelkedett 2010 óta.

A tárca kiemelte, hogy a rezidenseknek is igyekeztek kedvezni, pályakezdésüket, szakmai megbecsültségüket és a hazai munkavállalásuk elősegítését 2011 óta a Rezidens támogatási program ösztöndíjrendszere segíti, amelyre a kormány 20,2 milliárd forintot biztosított, és indulása óta csaknem hatezren vették igénybe. Ösztöndíjtípustól függően havi nettó száz-, százötven-, kétszázezer forintnyi juttatásban részesülnek azok a szakorvos, illetve szakgyógyszerészjelöltek, akik vállalják, hogy a szakképesítésük megszerzése után legalább annyi ideig, ameddig részükre az ösztöndíj folyósításra került, Magyarországon fognak dolgozni, és hálapénzt semmilyen formában nem fogadnak el.

Az Emmi úgy tájékoztatott, hogy

2010 és 2022 januárja között több mint háromszorosára emelkedik a szakdolgozók bére.

Emlékeztettek: 2016 és 2019 között a szakdolgozói alapbérek a háromlépcsős béremelésnek köszönhetően átlagosan 53 százalékkal emelkedtek.

A védőnők szolgálati díjazása 2010 és 2018 között 257 ezer forintról 358 ezer forintra nőtt, ezen belül egy védőnő átlagos fizetése 153 322 forintról mostanra 257 128 forintra emelkedett.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok keresete 70 százalékkal nőtt 2010 óta. A minisztérium azt is közölte: az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó szakdolgozók bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben 72 százalékkal emelkedik.

Az Emmi hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében a 2019. július 1-jétől életbe lépett változás során a védőnők is a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, így a béremelés összesen a mintegy 81 ezer egészségügyi szakdolgozó (ápoló, szakápoló, diplomás ápoló, asszisztens, szakasszisztens, szülésznő, dietetikus, gyógytornász, valamint nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozó) mellett nagyjából 4000 védőnőt is megillet. A minisztérium tájékoztatása szerint 2019-ben az eredetileg november 1-jétől esedékes nyolcszázalékos béremelést július 1-jén, előrehozottan kapták meg az egészségügyi szakdolgozók. A tárca tájékoztatása szerint 2020. január 1-jén további 14 százalékkal folytatódott a béremelés, 2020. november 1-jén 20 százalékkal, 2022. január 1-jén pedig újabb 30 százalékkal fognak többet kapni a 2018. évi illetménybázishoz képest.

Az Emmi jelezte, hogy kiemelten fontosak a kormány számára azok, akik ápolói pályára készülnek, ezért ezeket a fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatják, és az ápolók lakhatási körülményeit is javítjuk, országszerte megújulnak a nővérszállók és újak is épülnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában