kapcsolatfelvétel

2021.02.18. 07:34

Első alkalommal beszélt egymással Biden és Netanjahu

A megbeszélésen hangoztatták: országaik együtt fognak működni, hogy tovább erősödjön az Izrael és az Egyesült Államok közötti szoros szövetség.

Megválasztása óta első alkalommal folytatott beszélgetést Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel – közölték szerdán Washingtonban és Tel-Avivban.

Netanjahu Twitter-üzenetében azt írta, hogy nagyjából egyórányi, „nagyon baráti és meleg hangvételű ” telefonbeszélgetést folytattak.

A két vezető emlékeztetett a korábbi, sok éven át tartó személyes kapcsolatukra. Hangoztatták: országaik együtt fognak működni, hogy tovább erősödjön az Izrael és az Egyesült Államok közötti szoros szövetség – derült ki az üzenetből.

A washingtoni Fehér Ház azt közölte, hogy Joe Biden „megerősítette az Izrael biztonsága iránti szilárd személyes elkötelezettségét, egyben kifejezte szándékát arra, hogy minden téren erősíti az Egyesült Államok és Izrael közötti partnerséget, beleértve a szoros védelmi együttműködést is”.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja az Izrael, valamint arab és iszlám országok között megszületett, a viszony normalizálását célzó megállapodásokat, amelyeket még az előző, Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat ért el.

Kitért arra is, hogy keresni kell a tartós béke megteremtésének lehetőségét a közel-keleti régióban, akárcsak Izrael és a palesztinok között.

A dpa német hírügynökség kommentárjában azt írta: szokatlan két ilyen szövetséges ország között az, hogy egy hónap telt el Biden beiktatása és a mostani beszélgetés között, az amerikai elnökök általában hivatalukba lépésük után napokon belül telefonálnak Izraelbe. Az izraeli kormányfő rendkívül szoros kapcsolatban állt Donald Trumppal, de ugyanez nem mondható el a korábbi amerikai elnökkel, az akkor alelnök Biden volt „főnökével”, Barack Obamával fenntartott viszonyról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában