senki sem sérült meg

2019.09.27. 12:53

Eloltották a franciaországi vegyiüzemben keletkezett tüzet

Sikerült megfékezni pénteken az északnyugat-franciaországi Rouen egyik vegyi üzemében előző nap keletkezett tüzet.

A veszélyes kategóriába sorolt vegyi üzemben felcsapó lángokban ugyan senki nem sérült meg, de a keletkező füst mintegy 22 kilométeres sötét sávban borította be a félmillió embernek otthont adó területet. A francia hatóságok arra kérték a környékbeli települések lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat. A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették. A helyi iskolákat és óvodákat bezárták. A létesítménynél mintegy kétszáz tűzoltó küzdött a lángokkal.

A helyi prefektúra egyik tisztviselője arról biztosította a közvéleményt, hogy a tüzet eloltották, szavait megerősítette a tűzoltóság is.

A környék egyik legjelentősebb folyójába, a Szajnába nem jutott szennyezés, köszönhetően az ott emelt védőgátnak. A létesítmény közelében a környezetbe került esetleges olajszennyezés pedig könnyen eltávolítható – mondták szakértők.

A Lubrizol amerikai vegyianyaggyártó vállalat roueni üzemében, ahol négyszázan dolgoznak, egyebek között kenőolajokhoz állítanak elő adalékanyagokat. A létesítmény, amely 3 kilométerre fekszik a városközponttól és híres roueni székesegyháztól, 1954 óta működik. 2013 januárjában bűzös gázok szivárogtak a gyárból, a szagot Párizs környékén és Anglia déli részén is érezni lehetett. Rá két évre, 2015-ben pedig egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.

Rouen a Szajna partján fekszik, Párizs és Le Havre között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában