Ország-világ

2021.05.08. 21:35

Elkezdődött az oltások védőhatásának átfogó vizsgálata (videó)

Elkezdődött az oltások védőhatásának átfogó vizsgálata hazánkban – jelentette be Kásler Miklós miniszter az Életközelben című videósorozat keretében.

Elmondta azt is, hogy a 16-18 éves korosztály Pfizer vakcinával történő tömeges oltása megnyugtató vizsgálati eredményeken alapul, semmiféle veszéllyel nem jár.

Kásler Miklós a több mint 4 millió beoltottal kapcsolatban kiemelte, hogy ha hozzá számítjuk azokat, akik túlestek, kigyógyultak a fertőzésekből, akkor a védettek száma körülbelül 5 millió környékén lehet. Rámutatott: most jött el az a pillanat, amikor saját maga döntheti el minden ember Magyarországon, hogy óhajtja-e a vakcinát, vagy pedig kiteszi magát saját felelősségére a fertőzésnek és a fertőzés következményeinek. Most már saját magával kapcsolatban is egyszemélyes a felelőssége, mert az állam mindent megtett, amit az állam megtehetett – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter azt üzente azoknak, akik továbbra is válogatnának a vakcinák között, hogy

minden Magyarországon forgalomba hozott vakcina teljesíti a feladatát. Már az első után védettséget alakít ki és nincsenek komoly és nagyszámú mellékhatásuk

– emlékeztetett mindenkit a miniszter.

– Az eltelt időszakban, legalábbis a Pfizer esetében megbízható eredményre jutottunk: 3-as klinikai vizsgálat bizonyította, hogy ugyanolyan hatású ebben az életkor-csoportban is a vakcina, mint 18 év felett – mondta a miniszter a 16-18 évesek koronavírus elleni olthatóságáról. Hozzátette: az összes többi vakcina esetében is folynak a vizsgálatok.

A miniszter elmondta:

megkezdődtek az oltások védőhatásának hazai, átfogó vizsgálatai,

amelyeket a legkiválóbb egészségügyi intézmények végeznek. Minden forgalomban lévő vakcinát megvizsgálnak abból a szempontból, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense az ellenanyagok, illetve a sejtek védekező képességét hogy alakítja, milyen időtartamra vonatkozik a védettség. A nagymintás vizsgálat egy évig tart, de már május végén fontos vizsgálati eredményekkel szolgálhat a további védekezés szempontjából.

A héten megtartott érettségi vizsgákkal kapcsolatban közölte: minden rendben zajlott, sem technikai, sem tartalmi, sem egyéb nehézségről nem kapott hírt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában