gyász

2021.03.01. 20:17

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke

Nyugállományba vonulásáig, 2003-ig vezette az Alkotmánybíróságot, és több jelentős ügy előadó bírája volt.

Hétfőn hajnalban elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke – olvasható az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának honlapján.

Németh János 1933-ban született Újpesten. 1956-ban végzett az ELTE jogi karán summa cum laude fokozattal, majd a kar oktatója lett. Az évtizedek során jogászhallgatók generációit tanította a polgári eljárásjogi tanszéken, később annak tanszékvezető egyetemi tanára, majd az utóbbi másfél évtizedben professor emeritusa volt. Külföldi és nemzetközi szakmai társaságok elnökségébe beválasztották, több hazai és nemzetközi szakmai díjat és magas állami kitüntetést kapott, 1993 és 1997 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese volt.

Egyetemi oktatói munkája mellett elismert ügyvédi és választottbírói tevékenységet folytatott.

A rendszerváltáskor az Országos Választási Bizottság elnökévé választották, ezt a tisztséget 1997-ig, alkotmánybíróvá történő megválasztásáig töltötte be. 1998-ban választották az Alkotmánybíróság elnökévé. Nyugállományba vonulásáig, 2003-ig vezette az Alkotmánybíróságot, és több jelentős ügy előadó bírája volt.

Németh János professor emeritusként újból polgári eljárásjoggal és egyetemi oktatással foglalkozott. A 2010-es években vezető szerepet kapott egy új polgári perrendtartás előkészítésében – olvasható az ELTE jogi karának honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában