Terrorizmus

2020.05.11. 19:44

Elfogták az Iszlám Állam regionális vezetőjét Afganisztánban

Elfogták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet regionális vezetőjét és két magas rangú tagját Afganisztán fővárosában, Kabulban – közölte az afgán hírszerzési szolgálat (NDS) hétfőn.

A tájékoztatás szerint az afgán biztonsági erők kezére került Abu Omar Horaszáni, az Iszlám Állam dél-ázsiai vezetője, és vele együtt a szélsőséges szervezet hírszerzési, illetve sajtórészlegének főnökeit is őrizetbe vették.

Az NDS hangsúlyozta, hogy folytatja a terrorszervezetek vezetőinek levadászását és a terrorhálózatok központjainak megsemmisítését célzó műveleteit.

Az Iszlám Állam dél-ázsiai ága viszonylag kis erőkkel van csak jelen az ország északi részén, de ennek ellenére több nagyszabású merényletet elkövetett már a délebbre fekvő fővárosban. A szervezet harcban áll a kormány ellen harcoló és ugyancsak radikális iszlamista tálibokkal is, akik vasárnap este helyi illetékesek szerint a hadsereg hat katonájával végeztek a keleti Lagmán tartományban. Más források ugyanakkor legalább húsz halottról számoltak be.

A lagmáni incidenst követően Kabulban a hétfő reggeli órákban rövid időn belül négy akna robbant fel. A fővárosi rendőrség szerint négy civil megsebesült.

Az afgán kormány hétfőn bejelentette, hogy leállítja a tálib foglyok szabadon engedését, míg a szélsőségesek el nem engednek 95 túszul ejtett afgán katonát.

Dzsavíd Fajszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerint a fogolycserék kezdete óta a kormány mintegy ezer tálibot engedett el, míg az iszlamisták mindössze 105 foglyukat bocsátották szabadon.

A február 29-én Dohában aláírt amerikai-tálib egyezmény ötezer tálib és ezer kormányzati fogoly szabadon bocsátását szabta az afgánok közötti béketárgyalások feltételéül. A megállapodás rendelkezik a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is biztonsági garanciákért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában