radikalizálódott

2020.07.04. 07:23

Életfogytiglanit kapott a nő, aki fel akarta robbantani a Szent Pál-székesegyházat

A merénylőjelöltet, aki egy szállodában és a metróban is robbantani akart, a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta.

Életfogytiglani börtönre ítéltek pénteken egy angol nőt, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatója volt és a londoni Szent Pál-székesegyház felrobbantására szőtt terveket.

A 36 éves, Londonban született Michelle Ramsdennek, aki a Safiyya Shaikh nevet vette fel, a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – pénteki végzése alapján legalább 14 évet kell rács mögött töltenie.

Shaikh-ot tavaly októberben vették őrizetbe egy kiterjedt elhárítási akció eredményeként.

Akkor került a brit terrorelhárító szolgálatok látókörébe, amikor két hónappal őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez.

Az ügyészek által a bíróságon bemutatott – Shaikh által egy online portálon a titkosszolgálati tiszteknek továbbított – üzenetekben az volt olvasható, hogy a merénylőjelölt „nagyon sok embert” akart megölni, és ennek elsődleges helyszínéül az anglikanizmus londoni főtemplomát, a Szent Pál székesegyházat szemelte ki.

Az üzenetekből az is kiderült, hogy Safiyya Shaikh tavaly karácsonykor vagy idén húsvétkor akarta elkövetni a terrorcselekményt.

A vádirat szerint fel is kereste a London belvárosában, a City pénzügyi központja mellett emelkedő hatalmas székesegyházat, videót készített róla és ezt elküldte az általa támogatóknak hitt titkosszolgálati ügynököknek.

A videóhoz mellékelt üzenetében közölte, hogy a kupola alatt akarta felrobbantani a pokolgépet, és le akarta rombolni az egész templomot.

A Szent Pál székesegyház London anglikán püspökének székhelye, a brit főváros egyik legismertebb nevezetessége. Itt tartotta esküvőjét 1981. július 29-én Károly walesi herceg, a brit trón várományosa, II. Erzsébet királynő fia és a néhai Diana hercegnő.

A tárgyaláson bemutatott bizonyítékokból kiderült, hogy Shaikh egy szállodát is fel akart robbantani, majd öngyilkos pokolgépes merényletet akart elkövetni a londoni metróban.

A merénylőjelöltet a rendőrség olyan veszélyesnek ítélte, hogy ügyét a brit elhárítás (MI5) a legsürgősebben felderítendő esetek közé sorolta.

Safiyya Shaikh ellen a hatóságok terrorcselekmény végrehajtására tett előkészületek címén emeltek vádat. Shaikh az Old Bailey eljáró bírói tanácsa előtt elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült. Kijelentette: tervéhez a Srí Lankán keresztény kegyhelyek és szállodák ellen tavaly húsvétkor elkövetett merényletsorozatból merítette az ötletet.

Srí Lankán 2019 húsvét vasárnapján három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás. A merényletsorozatban 259-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta az ötszázat.

A kilenc elkövető az Iszlám Állammal kapcsolatban álló egyik helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában