ítélet

2018.12.27. 11:30

Élete végéig börtönben marad a kínai kémelhárítás egykori vezetője

Ma Csien volt állambiztonságiminiszter-helyettest 2015-ben vették őrizetbe.

Korrupció miatt életfogytiglani börtönre ítélték csütörtökön a délkelet-kínai Liaoning tartományban Ma Csient, a kínai kémelhárítás volt vezetőjét – tudatta közleményben a bíróság.

Ma Csien volt állambiztonságiminiszter-helyettest 2015-ben vették őrizetbe. Kenőpénz elfogadása, gazdasági tranzakciók kikényszerítése és bennfentes kereskedés volt ellene a vád.

Ma Csien egyike azon magas rangú biztonsági vezetőknek, akik a belbiztonságot korábban felügyelő politikai vezető, Csu Jung-kang 2015-ben történt életfogytiglani börtönre való elítélése óta a rács mögé került.

Ma aktív segítséget nyújtott a jelenleg New Yorkban élő Kuo Ven-kuj, Kína egyik leggazdagabb embere üzleteihez, aki a kormányzó Kínai Kommunista Párt vezetőségéről tett leleplező nyilatkozataival került a figyelem középpontjába.

Ma hivatali helyzetével visszaélve segítette Kuo üzleteit, fenyegetéssekkel rábírva partnereit bizonyos tranzakciókra, például kisbefektetőket részvényeik eladására – közölte a bíróság.

Ma a „szolgálataiért” több mint 100 millió jüan (4 milliárd forint) értékű vagyont kapott, és csaknem 5 millió jüant (204 millió forint) keresett részvényekkel folytatott bennfentes kereskedelemmel.

Ma elfogadta az ítéletet, és nem fellebbez – közölte a bíróság.

Ma ellen 2015-ben indult korrupció vádjával a vizsgálat, a kommunista pártból is kizárták, amikor a következő évben ügyészek azzal vádolták meg, hogy közelebbről meg nem nevezett rendvédelmi tevékenységekbe avatkozott be.

Magas rangú vezetők tucatjai ellen indult vizsgálat, amióta Hszi Csin-ping elnök hatalomra került, aki ígéretet tett a korrupció felszámolására, mert szerinte az ilyen visszaélések a kommunista párt hatalmát fenyegetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában